Obezbijeđeni laptopi i internet za sve učenike u Srpskoj

​Ministarstvo prosvjete i kulture uspješno je organizovalo izvođenje nastave na daljinu za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj s ciljem da obezbijedi kontinuiran proces sticanja znanja a da istovremeno osigura bezbjednost učenika u uslovima vanredne situacije izazvane pojavom korona virusa.
Pokazalo se za kratko vrijeme da je obrazovni sistem u Republici Srpskoj spreman za potpunu primjenu informacionih tehnologija u nastavi.

Nastavnici su spremno odgovorili izvođenju nastave na daljinu, a jedan broj onih koji su zaposleni u osnovnim školama uložio je dodatne napore da snimi predavanja u programu Televizije Republike Srpske kako bi osnovcima na najbolji način približili novo gradivo te zadali zadatke za provjeru.

Da bi učenici nesmetano pratili nastavu na daljinu, Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa školama obezbijedilo im je laptope, neophodne za rad u novim uslovima.

Thumbnail

Učenicima osnovnih škola obezbijeđeno je na revers 2.150 laptopa, a učenicima srednjih škola 530 laptopa iz projekta „Dositej“, u okviru kojeg su ranije opremljene osnovne škole u Srpskoj.

Kompanija „Mtel“ obezbijedila je besplatan pristup internet portalu Radio-televizije Republike Srpske od 26. marta 2020. godine za sve učenike osnovnih škola, a za oko 1.500 učenika biće obezbijeđen besplatan internet zahvaljujući međunarodnim organizacijama.  Za oko 1.000 učenika srednjih škola internet je obezbijeđen u dovoljnom protoku za praćenje nastave na daljinu od danas (01.04.2020. godine). Za 24 učenika iz porodica u stanju socijalne potrebe „Mtel“ će obezbijediti besplatne telefone sa brojevima i internetom.

Zahvaljujući elektronskom dnevniku, koji je u primjeni u 72 osnovne i 12 srednjih škola, u izvođenju nastave na daljinu koristi se više od 4.000 imejl adresa, kao i 2000 virtuelnih učionica a 3.000 korisnika razmjenjuje podatke (Onedrive). Za osnovnoškolce je kreiran portal eNastava (https://enastava.skolers.org ) kao podrška učenicima i nastavnicima tokom nastave na daljinu.

Republika Srpska od 2012. godine uvodi informacione tehnologije u sistem obrazovanja, a izvođenje nastave na daljinu pokazalo je opravdanost ovog strateškog pravca, kao i da je obrazovni sistem u Srpskoj spreman za potpunu primjenu informacionih tehnologija.

Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom, rukovodstvom škola, nastavnicima i roditeljima posvećeno je organizovanju nastave i u ovim specifičnim uslovima kako bi učenici uspješno završili školsku godinu.

ATV