Novi zakon donosi reorganizaciju energetskog sektora

Pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac istakao je danas u Trebinju da je Nacrtom zakona o električnoj energiji predviđena reorganizacija elektroenergetskog sektora i liberalizacija tržišta.
Baštinac je novinarima uoči javne rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji u Trebinju rekao da je ovim zakonskim rješenjem predviđeno da svaki kupac može da izabere svog snabdjevača na tržištu električne energije, odnosno da bira ono što je najbolje za njega.


“Imaćemo više snabdjevača, tako da će svaki kupac moći da odlučuje sa kojim će da sarađuje. Suština jeste da će novi zakon omogućiti tržišnu utakmice u kojoj će proizvođači, odnosno snabdjevači davati što povoljnije uslove kako bi privukli potrošače”, pojasnio je Baštinac.

On je rekao da će novi zakon o električnoj energiji biti prilagođen evropskim direktivama u ovoj oblasti, te istakao da je riječ o sveobuhvatnom zakonu koji će iz temelja promijeniti elektroenergetski sektor u Republici Srpskoj.

On je dodao da će “Elektroprivreda Republike Srpske” biti jedan od snabdjevača na tržištu.

“Regulator i dalje ostaje, dobija neka nova ovlaštenja, biće izmjena tržišnih pravila, a proširenja oblasti samog regulatora u skladu sa trećim energetskim paketom”, kaže Baštinac.

Sekretar Regulatorne komisije za energetiku Aleksandar Ilić naglasio je da su zakonom dodatno ojačana ovlaštenja Regulatorne komisije i preciznije definisane pojedine nadležnosti.

Sljedeća javna rasprava o Nacrtu zakona o električnoj energiji biće održana na Palama.