Nesvakidašnja akcija spasavanja u Nevesinju

Ljekari nevesinjskog Doma zdravlja i pripadnici Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice i EUFOR-a izveli su danas nesvakidašnju akciju spasavanja Sarajke Alije Tabak (49) koja je izgubila svijest dok je brala ljekovito bilje u planini Crvanj.

Nakon informacije da je pozlilo ženi u blizini sela Кruševljani, Civilna zaštita i ljekari Doma zdravlja uputili su se na lice mjesta i ukazali prvu pomoć. Utvrdivši da je žena već u stanju hipotermije anestetičar Boris Avram i ljekar Vladana Golijanin preko ličnih poznanika stupili su u kontakt sa Timom za osmatranje i vezu u Mostaru, nakon čega je EUFOR angažovao dva helikoptera.

Za pola sata helikopterska sanitetska ekipa je stigla u Кruševljane i nakon konsultacija sa nevesinjskim ljekarima odlučeno je da se pacijentkinja odmah prebaci za Sarajevo. Tako su se u pratnji unesrećene žene našli zajedno nevesinjski i austrijski ljekari. Кada se helikopter spustio na fudbalski teren u blizini sarajevske bolnice nastupila je još jedna drama, pošto se stanje žene dodatno pogoršalo i srce je prestalo da kuca. Nevesinjski ljekari su uspješno uradili reanimaciju i Sarajki dali priliku da se bori za život.

Prema posljednjim informacijama, 49-godišnja pacijentkinja i dalje je u teškom stanju.

Radio Nevesinje