NEMOGUĆE DOĆI DO SVETINJE Policija blokirala put prema Ostrogu, a očekuju se HILJADE VJERNIKA

Crnogorska policija spriječila je vjernike da nastave put ka manastiru Ostrog, prenosi portal In4s. Kako piše ovaj portal, policija nije navela razlog zabrane.

Policijski automobili nalaze se blizu Danilovgrada, na skretanju ka manastiru Ždrebaonik. Ovo nije jedini slučaj sprečavanja okupljanja vjernika u Crnoj Gori.

Ranije danas policajci su ponovo zabranili vjernicima da uđu u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u manastiru Miholjska Prevlaka policijske snage su hapsile i legitimisale vjernike, prenosi portal In4s.

Prema pisanju portala CdM, policija je i na samoj Prevlaci upozoravala ljude koji su došli da prisustvuju liturgiji pred crkvim Svete Trojice, da okupljanja nisu dozvoljena.Kako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao za crnogosrske Vijesti, on očekuje da će 12. u manastir Ostrog doći hiljade ljudi. Amfilohije je najavio da će za Dan svetog Vasilija Ostroškog služiti liturgiju u manastiru Ostrog. Mitropolit, međutim, ocjenjuje da je sveti Vasilije “najbolja vakcina protiv mnogih korona”.

– Ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscijelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za iscjeljenje od korona virusa – dodao je on.

Svake godine u Nikšiću se povodom Dana svetog Vasilija, održava litija koju predvodi više arhijereja. Svetovasilijevska litija kreće ispred saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, a u njoj, ulicama tog grada, svake godine šeta više hiljada ljudi.

Nacionalni koordinacioni tim saopštio je da su od 11. maja mogući vjerski obredi ali pod određenim uslovima. Podsjećanja radi, litije koje su se redovno održavale četvrtkom i nedeljom u Crnoj Gori, prekinute su polovinom marta zbog epidemije korona virusa