Na birou čak 117 ljekara

Među 11.210 visokoobrazovanih nezaposlenih lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, skoro tri puta više je onih sa diplomom društveno-humanističkih i srodnih nauka od lica sa diplomom prirodnih, tehnoloških i srodnih nauka.

Podaci kažu i da se na birou nalazi čak 117 ljekara.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno sa krajem marta ove godine, sa diplomom društveno-humanističkih i srodnih nauka nalazi se 8.209 lica, a sa diplomom prirodnih, tehnoloških i srodnih nauka prijavljeno je 3.001.

“Na evidenciji nezaposlenih lica nalaze se 872 zdravstvena radnika visoke stručne spreme, a od tog broja njih 117 su ljekari”, ističu u Zavodu.

“Sve zemlje u svijetu se bore da imaju svoje doktore, daju im sve benefite da završe medicinski fakultet, da dobiju posao u svojoj struci. Ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama jugoistočne Evrope imate te nebuloze, tu sramotu da vam doktori i drugi visokoobrazovani zdravstveni radnici budu na birou”, kaže Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

On navodi  da stalno govorimo o odlasku ljudi, a niko neće da zaposli mlade ljekare sa biroa, međutim on ističe i da postoji mogućnost “mešetarenja”, da neki ljekari rade vani, a da su kod nas na birou prijavljeni radi ostvarivanja određenih benefita.

“Tih 117 ljekara nam treba kao hljeb, te ljude treba odmah povući da rade, jer ima sasvim dovoljno radnih mjesta i potrebe za njima. Ako uzmemo da oko 130 ljekara radi kod nas na 100.000 stanovnika, a u EU je pravilo 360 ljekara na 100.000 stanovnika, onda vidite koliko nam ljekara treba”, rekao je Femić.

Starosna dob zaposlenih ljekara u RS je u gornjoj granici blizu penzije, kaže Femić, te pod hitno treba razmišljati o zanavljanju kadra, te su potrebni radi kvaliteta usluge.

Savan Vujin, sekretar Unije studenata RS, kaže da i pored toga što je veći broj nezaposlenih lica sa društvenim fakultetima i što teže dolaze do posla, postoji tendencija da mladi opet više upisuju takve fakultete.

“Recimo, prije upisuju ekonomski fakultet, fakultet političkih nauka, nego elektrotehnički fakultet, tehnološki ili mašinski fakultet, jer je stvorena slika kod studenata da su takvi fakulteti teži. Oni takođe biraju fakultete prema svojim karakteristikama, te, recimo, ako neko voli pravo, on će ga upisati iako zna da će teže doći do posla nego neki inženjer”, rekao je Vujin za “Nezavisne”.

On kaže da je takođe sve manje studenata na fakultetima, jer mladi odlaze, napuštaju naše fakultete, a i sve je manje djece, pa time i svršenih srednjoškolaca, tako da je mnogo problema na koje treba djelovati.

Dodao je da je u javnosti stvorena slika da se teže dolazi do posla sa društvenim fakultetima i da se ta tendencija polako i mijenja.

“Ja sam završila gimnaziju i željela sam da studiram politikologiju, tako da sam to i upisala, iako slušam od roditelja da ću teško naći posao kao ‘društvenjak’ student. Mislim da to sve zavisi od upornosti čovjeka”, kaže jedna studentkinja iz Banjaluke.

N.N.