14.2 C
Trebinje
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Mostarski Srbi u „borbi“ za bolji život i svog političkog predstavnika u...

Mostarski Srbi u „borbi“ za bolji život i svog političkog predstavnika u Gradskom vijeću (VIDEO)

U toku je predizborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru koji su zakazani za 20. decembar. Srbi na izbore izlaze sa zajedničkom listom „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ čiji je nosilac Velibor Milivojević, Mostarac, uvaženi hirurg i čovjek čija je želja da Mostar bude grad prosperiteta u kome će svaki stanovnik biti zadovoljan, a Srbi konačno biti prisutni i u političkom životu grada.

Milivojević u okviru kampanje obilazi srpske porodice i zajedno sa njima sagledava probleme i moguća rješenja kako bi, kada uđu u gradski parlament, a u to vjeruju, mogli da imaju spremne prijedloge.

Ovoga puta Velibor Milivojević je posjetio Željušu, mjesto smješteno blizu magistrale Mostar – Sarajevo plodno je mostarsko progradsko naselje. Sve što se zasadi, kažu stanovnici, nikne. Oduvijek je bilo tako. Ovdje od nekada oko 900 Srba, a danas živi njih oko 300 među kojima ima stanovnika svih generacija.

 

Definitivno bi bilo pomaka s obzirom da sve ove godine imamo četiri redstavnika Srba koji gledaju samo svoj interes. Ove godine izašli smo sa jednom pozitivnom pričom i pokrtenuli omladinu koji žele da ostane na ovim prostorima – kaže Dabić.

U Željuši sa porodicom živi Jelena Dabić. Ima tromjesečnu bebu kojoj ona i suprug stvaraju uslove za život. Želja im je da Srbi dobiju svog autentičnog predstavnika i da se on bori za njihova prava koja su, upravo zbog toga što ih niko nije predstavljao na pravi način, ugrožena.

– Osnovni problem ovdje je nezaposlenost, a osim toga tu je i nepokrivenost područja gradksim vodovodom – navodi Dabićeva.

Upravo zbog problema sa vodom u Željuši, u kojoj se svi bave poljoprivredom, počelo je bušenje bunara za vodu. Radove izvodi i finansira preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, a biće izvođeni u svim srpskim povratničkim naseljima u Mostaru gdje je ova vrsta podrške potrebna. Riječ je o donaciji vrijednoj više stotina hiljada maraka.

– Stanje na terenu je takvo da u dosta mjesta gdje je srpska zajednica dominantna, ti osnovni uslovi za život još uvijek nisu ostvareni. Naš cilj je da i kroz to, ali i svaki drugi vid ravnopravnosti, vratimo srpskoj zajednici pravo i na riječ i pravo na normalan život ne ugrožavajući druge – naglasio je Milivojević.

Srbe u Mostaru su do sada predstavljali Srbi koji su bili dio hrvatskih i bošnjačkih političkih partija. Za interese svog naroda gotovo se nisu ni interesovali, a još manje ih zastupali. Zato listu na čelu sa Veliborom Milivojevićem mnogi i nazivaju istorijskom jer bi ulaskom makar jednog autentičnog srpskog predstavnika u Gradsko vijeće Mostara Srbi bili vraćeni na političku scenu ovog grada, a njihovi interesi zastupani na pravi način.