MOSTAR: Vladika Dimitrije -“Držimo se jedni drugih – ljubav izgrađuje” /FOTO/

 Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru proslavila je danas svoju slavu – Trojčindan.
Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje brojnog sveštenstva iz cijele Eparhije.

U besjedi je vladika Dimitrije poručio vjernicima da ljube jedni druge kako je Hristos ljubio ljude, te podsjetio na riječi Svetog apostola Pavla da ljubav izgrađuje.

“Ako želimo da izgradimo ovaj Hram, držimo se jedni drugih. Čuvajmo međusobnu ljubav. Danas mnogi žele mir i spokoj, ali sve mi se čini da su mnogo usresređeni na sebe”, rekao je vladika Dimitrije.

Prema njegovim riječima, kada se čovjek daje drugome, kada živi za drugoga i kada se žrtvuje za drugoga, onda se i ono u čovjeku usaglasi i uravnoteži i čovjek postaje istinski Božiji čovjek.

“Duboko vjerujem da ćemo zdržati međusobnu ljubav i povjerenje i među nama i među narodima i vjerama koje nas okružuju, te biti i ostati svjedoci ljubavi Hristove. Onda će ovaj hram zaista biti hram Boga ljubavi. Ako se ne voli, bezobzira koliko će on biti lijep, biće samo prazna ljuštura, neće imati finoću”, rekao je vladika Dimitrije.

Saborna crkva još nije završena, ali otkako je počela obnova 2010. godine, u njoj se svake godine služi za Trojčindan.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj rekao je da su završeni građevinski radovi koji se tiču zidanja, ali da je ostalo još mnogo da se uradi.

On je podsjetio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećali da će obezbjediti sredstva potrebna za završetak obnove hrama, odnosno da će vlade Srbije i Republike Srpske pomoći.

“Očekujemo tu donaciju i nadamo se da će ona biti što prije. Što prije bude realizovana ta donacija prije ćemo završiti Sabornu crkvu”, rekao je Krulj.

On je napomenuo da je u planu da Saborna crkva bude završena i osveštana naredne godin ekao kruna proslave 800 postojanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i Srpske pravoslavne crkve.

Kum slave ove godine bio je preduzetnik Milisav Đurasović sa braćom, i to drugi put, jer je, kako je istakao, velika čast biti kum slave Saborne crkve.

“U Mostaru smo živjeli prije rata, te sada obnovili imovinu. Za ovaj grad i za ovu crkvu vežu nas velike emocije i ljubav. Svi zajedno nastojimo da se naša Saborna crkva što prije završi i zasija starim sjajem, jer svjedoči vjekovnom postojanju našeg naroda na ovim prostorima”, rekao je Đurasović.

Proslavi je prisusuvovao veliki broj vjernika, te predstavnika vlasti među kojima Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, načelnici opština Nevesinje Milenko Avdalović i Istočni Mostar Božo Sjeran, predsjednik Skupštine Trebinja Dragoslav Banjak, ministar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, te predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen.

Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

Srna