14.2 C
Trebinje
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Miladin Ćulafić dobitnik nagrade „Svetozar Ćorović“: Ova godina bez Susreta pisaca „Srpska...

Miladin Ćulafić dobitnik nagrade „Svetozar Ćorović“: Ova godina bez Susreta pisaca „Srpska proza danas“

Dobitnik ovogodišnje književne nagrade “Svetozar Ćorović” je pripovjedač Miladin Ćulafić za knjigu pripovijedaka “Preko granice i druge priče”, saopšteno je iz Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Bileća.

168562.jpg (72 KB)

Predsjednik žirija Jovan Delić i članovi Marko Nedić i Ranko Popović u odluci su istakli da je ova knjiga pripovijedaka vrh i kruna autorovog pripovjedačkog rada.

– Na svojim najboljim stranicama ona se primiče lirskoj snazi i sugestivnosti `Bašte sljezove boje` Branka Ćopića, doživljaju snage obnavljanja života i upornosti trave Milovana Danojlića i pejzažima i mrkim likovima Mihaila Lalića, ali svaka rečenica, svaka stranica, svaki književni junak, svaka sudbina nosi prepoznatljivi pečat osjetljivog pripovjedača u milosti jezika – Miladina Ćulafića – navodi se, između ostalog, u odluci žirija.

Knjiga pripovijedaka “Preko granice i druge priče” objavljena je u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu 2019. godine.

Nagradu “Svetozar Ćorović” do sada su, između ostalih, dobili Dobrica Ćosić za roman “Vreme vlasti”, Dragoslav Mihailović za roman “Zlotvori”, Momo Kapor za roman “Uspomene jednog crtača”, Emir Kusturica za zbirku pripovijedaka “Sto jada” i Ranko Risojević za roman “Beskućnik”.

Iz bilećke “Prosvjete” saopšteno je da u Bileći neće biti održani ovogodišnji Susreti pisaca “Srpska proza danas” zbog aktuelne epidemiološke situacije.

U saopštenju se dodaje da će nagrada “Svetozar Ćorović” dobitniku biti uručena na prigodan način, o čemu će javnost biti obaviještena, kao i o novom datumu održavanja Susreta pisaca “Srpska proza danas”.

Srna