Koji stil plivanja je najbolji kada vas bole leđa?

Poznato je da je plivanje veoma dobro za opšte zdravlje, ali ipak neki stilovi plivanja mogu da naprave povrede, dok drugi mogu da vas riješe bolova u leđima.

Zabrinjava činjenica da se bolovi u leđima sve više javljaju kod mlađih osoba, što je često povezano sa sjedećim načinom života, nedovoljnom fizičkom i sportskom aktivnošću i sklonošću ka gojaznosti.

“Plivanje, odnosno kretanje u vodi je izvrsna sportska aktivnost koja aktivira mišiće celog tela, a pritom minimalno opterećuje zglobove”, kaže doktor Hrvoje Klobučar, specijalista u Specijalnoj bolnici za ortopediju.

“Ako osoba ima višak kilograma i želi da počne da se bavi sportom, ako naprimer počne da trči, posebno na tvrđim podlogama, moguća je pojava bolova na tetivama, preopterećenje zglobova i sličnih tegoba. S druge strane, ako se odlučite na aktivnosti u vodi, svakako bi bilo dobro započeti sa trčanjem u dubljoj vodi. Sila smanjuje opterećenje na zglobove, a gustina vode stvara otpor kretanju voluminoznog tela što utiče na gubitak masnih naslaga i jačanje mišića”, savjetuje on.

Plivanje je ipak omiljeni način vježbanja u vodi i svakako je lakše od trčanja kroz vodu. Plivanje je dobro za opšte zdravlje, ali koji stil treba izabrati ukoliko vas recimo bole leđa.

Ukoliko se noge drže na površini vode, a vrat se izvija ka gore postoji mogućnost bola u kičmi. Za bolove je najbolje da telo bude što dublje u vodi, jer onda se oslobađa pritiska. Telo treba da bude gotovo vertikalno, a pokreti nogu treba da budu poput vožnje bicikla, takozvani “žablji”.

Slobodni stil takođe opterećuje donji dio kičme, a kod osoba sa bolnim vratnim dijelom česte rotacije u stranu prilikom uzimanja vazduha mogu da izazovu bolove. Plivanje leđnim stilom može biti najbolje za leđa, ali jedino u slučaju da bolovi nisu jaki. Tada treba voditi računa o naglim pokretima ruku koji, takođe, mogu izazvati povrede.

“Ako imate izražene bolove, preporučujem plivanje sa vetrikalnim položajem tela”, savetuje doktor i isriče da je hod i trčanje kroz vodu ipak najbolja vježba za leđa.

B92