GORE STUBOVI MOBILNE TELEFONIJE ŠIROM BRITANIJE: Kakva je veza 5G mreže i korona virusa? /VIDEO/

U nekoliko gradova u Velikoj Britaniji zapaljeni su stubovi mobilne telefonije i došlo je do zlostavljanja inžinjera zbog neutemeljenih teorija o povezanosti korona virusa sa 5G mrežom, saopštili su britanski mobilni provajderi.

5G toranj

Nakon što su fotografije stubova u plamenu postavljene na društvenim mrežama, provajderi su istakli da je širenje takvih glasina “zabrinjavajuće”.

Stubovi su zapaljeni u Sparkhilu, Birmingemu i Melingu.

Sekretarijat za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport saopštio je da je upoznat s tim da se na internetu šire netačne informacije o 5G tehnologiji.

Fejsbuk je juče uklonio stranicu na kojoj su prikazane fotografije sa zapaljenim tornjevima za prenos 5G tehnologije, uz podsticanje drugih da urade isto.

Kompanija Mobile UK je navela da još više zabrinjava to što pojedini ljudi zlostavljaju njene radnike i prete da će oštetiti infrastrukturu zbog tvrdnji o 5G tehnologiji.

– To samo negativno utiče na sposobnost naše industrije da održi operativne kapacitete mreža za podršku masovnom radu od kuće i dostupnost hitnih službi – istakla je kompanija.

Teorija zavere po kojoj u širenju novog korona virusa ulogu imaju i repetitori 5G telekomunikacijske mreže lažna je vest i potpuno je besmislena, rekli su u subotu britanski zvaničnici.

– To je naprosto besmislica, i još opasna – odgovorio je na novinarsko pitanje o toj teoriji Majkl Gov, ministar u britanskoj vladi i desna ruka premijera Borisa Džonsona.

SD