Gacko – SNSD – UTVRDITI ODGOVORNOST ZA “KOMUS”, A OPŠTINSKI FUNKCIONERI DA PODNESU OSTAVKE

Opštinski odbor SNSD-a Gacko je, povodom stanja koje je nastalo kao posljedica obustave rada u lokalnom komunalnom preduzeću “Komus”, zatražio utvrđivanje odgovornosti, ostavke svih opštinskih funkcionera, hitno održavanje sjednice Skupštine opštine i djelovanje inspekcijskih organa.
U gatačkom SNSD-u smatraju da aktuelna vlast nije sposobna da vodi opštinu od oko 8.000 stanovnika sa budžetom višim od 10 miliona KM, te upozoravaju da Gacku prijeti opšti haos i da se svaki dan može očekivati kulminacija problema u nekim od preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština.

“Pitanje funkcionisanja komunalnog i vodovodnog preduzeća mora se ozbiljno razmotriti i riješiti u korist stanovnika Gacka i zaposlenih u tim preduzećima”, navodi se u saopštenju.

Opštinski odbor SNSD-a poručuje da je od Gacka napravljen “grad divljih deponija”.

“Do danas smo imali Gacko zatrpano smećem, tone smeća različitog porijekla nalazile su se na ulicama, a vjetar, psi lutalice i ostale životinje to su svuda raznosile. Slika današnjeg Gacka nije spojiva ni sa srednjovjekovnim vremenom”, kaže se u saopštenju.

Opštinski odbor SNSD-a u Gacku, kako je istaknuto u saopštenju, ne podržava prijetnje i ucjene sa kojima su se suočili radnici “Komusa”, koje su im bile upućene od opštinske vlasti.

“Oglašavamo se danas jer ni na koji način nismo htjeli otežati radnicima `Komusa` pregovaračku poziciju sa lokalnim vlastodršcima, jer smo svjesni činjenice da bi bilo koji prijedlog ili sugestija od SNSD-a Gacko bila upotrebljena protiv radnika `Komusa` koje bi optužili za politikantstvo i ljudi koji su na ivici egzistencije bi bili, klasičnom zamjenom teza, optuženi za političko djelovanje protiv opštinske uprave”, dodaje se u saopštenju.

Iz opštinskog SNSD-a napominju da su mjesecima u Skupštini opštine upozoravali vlasti da će posljedice njihovog nerada i bahatosti biti katastrofalne, ulagali desetine amandmana na prijedlog budžeta, u znak protesta napuštali sjednice lokalnog parlamenta.

Opštinski odbor SNSD-a u Gacku je ukazao da su radnici gatačkog “Vodovoda” primili minimalac za decembar i januar, a plate za februar, mart i april su isplaćene sa umanjenom cijenom rada od 125 KM, dok su topli obrok i regres za njih misaone imenice.

“Za sve potrošače u seoskim područjima trenutno su restrikcije u isporuci vode, a u stambenim zgradama na višim spratovima voda povremeno dolazi samo u noćnim časovima”, navodi se u saopštenju.

Iz gatačkog SNSD-a podsjetili su da odbornici ove stranke već tri godine upozoravaju na kolaps ovog preduzeća i težak položaj zaposlenih, ali da aktuelna skupštinska većina ne dozvoljava raspravu o ovom problemu, iako je riječ o preduzeću od vitalnog interesa za grad.

U saopštenju se napominje da je slična situacija u ostalim javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Gacko, te da i u sportskim klubovima postoje “finansijske dubioze i netransparentno trošenje javnih sredstava”.

“Već godinama Dom zdravlja isplaćuje lične dohotke radnicima bez uplaćenih doprinosa i poreza, pa je i u toj ustanovi dug prema Poreskoj upravi dostigao skoro četiri miliona KM”, dodaje se u saopštenju.

Gatački komunalci juče se počeli sa radom, nakon devet dana štrajka zbog kašnjenja plata, jer im je načelnik opštine Milan Radmilović u telefonskom razgovoru obećao isplatu dugovanja prema njima.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Milan Šupić rekao je da je direktora “Komusa” Draganu Rudan nazvao načelnik i rekao da će dati plate radnicima čim očiste grad.

Srna