Evo kada će Crnogorci otvoriti granice i kakva će pravila važiti ovog leta na plažama

 

perazica do jadransko more crna gora

Usled epidemije korona virusa SARS-CoV-2 Crna Gora je, prema analizama svetskih zdravstvenih stručnjaka, jedna od zemalja koja je bila među najefikasnijim i osvaruje dobre rezultate u suzbijanju epidemije upravo zato što je brzo i pravovremeno reagovala, pa se u bliskoj budućnosti očekuje i potpuna normalizacija života u ovoj zemlji.

Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore za “Telegraf” kažu da bi hoteli i restorani, plažni barovi i plaže mogli da se otvore već od 18. maja.

– Nadležne institucije predano rade na pripremi protokola koji će se primenjivati u hotelima, privatnom smeštaju, ugostiteljskim objektima i plažama, kako bismo, kada za to dođe vreme, turistima pružili maksimalnu moguću sigurnost u ovim uslovima. Pre svega mislimo na određena pravila održavanja higijene i mere zdravstvene bezbednosti, koje omogućavaju neophodnu fizičku distancu, kao što je raspored stolova u restoranima, ležaljki na plažama i slično – ističu iz NTOCG.

Kako su nam rekli za kupališta je pripremljen predlog seta mera koji podrazumeva fizičku i socijalnu distance koji je dostavljen Nacionalnom koordinacionom telu na konačno odobrenje.

– To su novi standardi kojim plaže hotela sa 5*  imaju socijalnu distancu od 16m2 između kompleta od dve ležaljke, a hoteli sa 4* socijalnu distancu od 13m2. Na javnim kupalištima  predviđena je socijalna distanca od 11m2 između kompleta od dve ležaljke. Takođe, na svim plažama postojaće dodatna sredstva za pranje, brisanje i dezinfekciju u skladu sa propisanim merama. Zakupci kupališta imaće obavezu da održavaju visok nivo čistoće i dezinfikuju plažni mobilijar i opremu (ležaljke, kabine za presvlačenje, tuš kabine, rekvizite za decu itd.). Dodatno, sve ove mere biće istaknute na tablama kako bi kupači u svakom trenutku znali koja pravila su na snazi. Morsko dobro će takođe vršiti i dodatni monitoring kvaliteta morske vode na svakih 10 dana na preko 100 lokacija u Crnoj Gori.

Crna gora, Perast

Ono što je novina jeste da će turistima uskoro na raspolaganju biti i Montenegro Beaches iOS aplikacija koja će sadržati jedinstvenu bazu plaza i turističkih objekata sortiranih prema geolokaciji korisnika, tako da će svako (čak i u offline mode) moći da pronađe najbližu plažu kao i način da do nje stigne, proveri kvalitet vode na plažama, ali i koje restorane može posetiti nakon kupanja, ali i rezerviše.

A kada se otvaraju granice?

– Ukoliko se ovakva epidemiloška nastavi, a sve mere koje su preduzete i koje se preduzimaju daju nam za pravo da budemo optimisti, od početka juna očekujemo otvaranje naših granica i uspostavljanje saobraćaja naravno poštujući protokole i mere koje definišu zdravstvene vlasti.

Kotor

– Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je nedavno dalo saglasnost za otvaranje marina uz poštovanje mera samoizolacije, te se nadamo i brzom otvaranju granica za drumski i vazdušni saobraćaj, ali nam je pre svega najvažnija zdravstvena bezbednost naših građana i turista. Turistički radnici u Crnoj Gori primenjujući u potpunosti protokole i mere propisane od strane nadležnih zdravstvenih institucija u delu koji se odnosi na bezbednost gostiju  obezbediće  visok nivo kvaliteta usluge za sve koji dođu u našu zemlju – zaključuju iz Nacionalne Turističke organizacije Crne Gore u razgovoru za “Telegraf”.