EPIDEMIJA U PREDUZEĆIMA Niko ne vodi evidenciju koliko radnika je zaraženo korona virusom

Institut za javno zdravstvo RS upozorio je prije neki dan da je trenutno najveći problem u određenim preduzećima kada je riječ o širenju novog virusa korona u Srpskoj, a kao razlog navode nepridržavanje mjera.– Tamo gdje nije bilo pridržavanja mjera, došlo je do širenja zaraze – upozorio je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Uprkos ovom upozorenju, nijedna institucija nema podatak koliko je radnika u Srpskoj trenutno zaraženo korona virusom i koliko njih se nalazi u izolaciji. Jedino Savez sindikata RS ima informacije da je u ovom trenutku između 50 i 70 radnika, članova ovog Sindikata, kod kojih je potvrđen novi virus korona ili su u izolaciji po rješenju inspektora.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se zaraženim radnicima i onima koji su u izolaciji, iako nisu testirani, otvara bolovanje kao i u slučaju drugih bolesti. Uglavnom su to bolovanja do 30 dana, koja idu na teret poslodavca.

Plata

Prema Pravilniku o isplati plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, predviđena je mogućnost bolovanja za osiguranika kojem su propisane mjere obavezne izolacije u slučaju da je kliconoša ili pojave zarazne bolesti u njegovoj blizini.

– Dakle, ako ima rješenje nadležnog inspektora o obaveznoj izolaciji, onda ima mogućnost bolovanja za taj period – kaže za Srpskainfo Darija Filipović-Ostojić, portparolka Fonda ZO.

Inače, za bolovanja do 30 dana, kako kaže, poslodavac isplaćuje platu, a Fond za bolovanja koja traju duže od toga.

Poslodavac je dužan, kako kaže, da isplaćuje platu za vrijeme bolovanja do 30 dana u rasponu od 70 do 90 odsto, u skladu sa opštim aktima poslodavca. Za bolovanja preko 30 dana neto platu isplaćuje Fond, i to 70 odsto neto plate, osim u slučajevima zaraznih bolesti i bolovanja prouzrokovana transplantacijom, kada se isplaćuje 90 odsto neto plate.

Traže oštrije kontrole

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, potvrđuje upozorenja iz Instituta za javno zdravstvo.

– U firmama gdje je došlo do masovnog širenja zaraze nisu poštovana pravila, i to je do poslodavca. Ako se poštuju epidemiološke preporuke i mjere, mogući su samo sporadični slučajevi, a nikako masovno širenje zaraze u firmama – jasan je Trivić.

Navodi da je Unija poslodavaca tražila da se pooštre kontrole i da se poveća edukacija poslodavaca kako bi se nivo zaštite na radu podigao na veći nivo.– Posljednjih mjesec dana problem nam predstavlja način na koji se određuje izolacija. Dovoljno je da zaraženi navede kontakte i na osnovu toga se ljudi šalju kući iako nisu testirani. Tražili smo od Vlade da jasnije definišu uslove pod kojima neko treba da ide u izolaciju – navodi Trivić.

Tako je u jednom trenutku, kako kaže, oko 300 radnika jedne fabrike iz Kotor Varoša bilo u izolaciji.

Čovjek važniji od kapitala

Ranka Mišić, predsjednica Saveta sindikata RS, za Srpskainfo kaže da je svaki poslodavac dužan o svom trošku da obezbijedi punu opremu, potpunu dezinfekciju, provjetravanje, maske, rukavice, te fizički razmak na radnom mjestu.

– Ova kriza nam je pokazala da nam je najvažniji resurs čovjek, a ne kapital – ističe Mišićeva.

Na samom početku epidemije, kako kaže, bilo je sporadičnih slučajeva među zaraženim radnicima. Sada već, a nakon popuštanja mjera, ima veći broj zaposlenih među članovima Saveza sindikata kod kojih je potvrđen koronavirus. Među zaposlenima, članovima ovog sindikata, registrovan je jedan smrtni slučaj među radnicima, iz Kotor Varoši, i to na početku epidemije.

Regulisanje plate

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da radnik koji rješenjem inspektora ode u izolaciju zbog žarišta virusa na radnom mjestu mora da primi platu u punom iznosu.

– Ako se utvrdi da je radnik donio virus u firmu, odnosno da je zaražen van radnog mjesta, onda prima naknadu od 90 odsto plate bez obzira da li je zaražen ili u izolaciji – objašnjava Mišićeva.

Srpskainfo