Dodik: Zainteresovani smo da PDP uđe u vlast na zajedničkom nivou

U Banjaluci je završen sastanak rukovodstva SNSD-a sa delegacijom PDP-a na kojem je razgovarano o učešću ove partije u vlasti na nivou BiH.
Thumbnail

“Smatramo da nema problema da obje stranke učestvuju u izradi novog Izbornog zakona. Gosti su tražili da se razgovara o funkcionisanju javnog servisa i da se on stavi pod parlamentarni nadzor. Mi smo zainteresovani da sa PDP uđemo u vlast na zajedničkom nivou. Smatramo da srpska reprezentacija u Sarajevu treba da bude jedinstvena i bili smo spremni da kreiramo određena rješenja. U Srpskoj PDP ostaje opozicija, ali smatramo da na nivou BiH Srbi moraju da djeluju jedinstveno. PDP će početkom iduće sedmice imati konačnu odluku. Ponudio sam Borenoviću da bude u Savjetu ministara ali on zbog strnačkih obaveza to isključuje. I ako ne budu ušli u vlast dogovor je da radimo na zajednickim rješenjima za srpski narod. Veoma je važno sačuvati rezoluciju o vojnoj neutralnosti”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Na sastanku je dogovoreno da se sastaju i dalje i razgovaraju o važnim temama.

“Nakon deset godina, sjeli smo i razgovarali to je dobro. Mi smo opozicija u RS, ali smo pokazali da možemo da sjednemo i razgovaramo o zajedničkim institucijama BiH. Tačno je da mi je SNSD ponudio ministarsku poziciju u Savjetu ministara, ali sam to odbacio pokazujući da nije sve do pozicije i funkcije nego i do budućeg djelovanja u korist naroda. Važno je što smo postigli konsenzus oko Izbornog zakona koji će onemogućiti izbornu manipulaciju. Dogovorili smo da pokušamo riješiti parlamentarni nadzor javnih medija koji su u vlasništvu Republike Srpske. Imamo prijedlog koju je u ovoj fazi korektno prihvaćen. Tačno je da nema formiranja parlamentarnih tijela i komisija što znači da neće moći da rade dok se ne formira Savjet ministara, očekujemo da se što prije formira”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Bez obzira na koalicioni kapacitet, bili vlast ili opozicija nakon dužeg vremena smo svjesni da odluke koje su od suštinskog interesa za RS treba donositi u zajedničkim institucijama i ne treba da budemo politički sujetni. Te odluke treba donositi u interesu građana RS i nadam se da ćemo to dokazati u narednom periodu”, kaže Borenović.

On kaže da je spreman da sljedeći sastanak bude u prostorijama PDP

U prostorije SNSD-a u Banjaluci, kako javlja reporter ATV-a, stigli su Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Zoran Tegeltija i Staša Košarac.

Atv