Dobrovoljno davalaštvo krvi u Trebinju na visokom nivou

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić organizovao je danas prijem za članove trebinjskog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i udruženja pobratima iz Srbije i Crne Gore i istakao da je ponosan što je u gradu svijest o dobrovoljnom davalaštvu na visokom nivou.


Ćurić je, na prijemu povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, izrazio zadovoljstvo što trebinjski dobrovoljni davaoci imaju odličnu saradnju sa ostalim gradovima i udruženjima u regionu, te naglasio da će grad nastaviti da podržava ovom humano udruženje.

Predsjednik Udruženja dobrovoljih davalaca krvi Trebinje Branislav Špuran rekao je da će se i dalje truditi da uvijek bude dovoljno zaliha najdragocjenije tečnosti.

On je istakao da svakom akcijom dobiju po nekoliko novih članova i humanista.

“Naš glavni cilj je da svaka akcija proizvede pet-šest novih davalaca. I danas je bilo nekoliko novih članova, tako da se za budućnst dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju ne treba brinuti”, naglasio je Špuran.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Podgorice Vukota Jašović rekao je da sa Trebinjem, gradom pobratimom, imaju odličnu saradnju.

“Nije se desilo da je neko izgubio život zbog nedostatka krvi. Mi smo potpisnici povelje za Zavodom za transfuziju Srbije i VMA, tako da svim našim pacijentima iz Crne Gore koji se nađu u Srbiji ili Srpskoj u svakom trenutku možemo obezbijediti krv u slučaju potrebe”, naveo je Jašović.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Bolnice Trebinje Dragan Šarenac rekao je da su iz godine u godinu potrebe za krvlju sve veće, ali je srećom, sve više i dobrovoljnih davalaca.

“Baza dobrovoljnog davalaštva krvi sve je veća i u gradu, ali i regiji”, naglasio je Šarenac.

On je podsjetio da je prethodna godina bila rekordna po svim parametrima, prikupljeno je 2.339 jedinica krvi i dostignut nivo od pet odsto davanja na 100 stanovnika, a taj procenat u regiji je četiri odsto.

“Zahvaljujući njima, naša služba je mogla u svim situacijama adekvatno da reaguje na zahtjeve za transfuziju. Posebno raduje to što se svaka prikupljena doza krvi dobije pravim dobrovoljnim davalaštvom”, istakao je Šarenac.

Danas je položeno i cvijeće kod spomenika poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi ispred Opšte bolnice u Trebinju.

Organizovana je i tradicionalna akcija dobrovoljnog davalaštva u kojoj, osim članova trebinjskog udruženja, učestvuju i oni iz ostalih hercegovačkih udruženja i pobratimi iz Srbije i Crne Gore.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna, na dan kada je rođen Karl Landštajner, austrijski biolog i ljekar koji je otkrio krvne grupe. Srna