10.2 C
Trebinje
Subota, 20 Aprila, 2024
Naslovnica Vijesti Dan policije obilježen u Trebinju – Posao policajca je težak, ali i...

Dan policije obilježen u Trebinju – Posao policajca je težak, ali i častan i pošten

Posao policajca je težak, ali je častan i pošten, zbog čega je rad u Mininistartvu unutrašnjih poslova Republike Srpske svakom pripadniku ponos i ostvarenje želje, rekao je načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa.

policija.jpg

Laketa je, nakon svečanog prijema povodom dana MUP-a – 4. aprila, istakao da je istočna Hercegovina, koje operativno pokriva ova uprava, složeno bezbjednosno područje, gdje se pripadnici policije svakodnevno susreću sa migrantima sa Bliskog istoka.

“To je bezbjednosni problem, koji od svih nas zahtjeva adekvatan odgovor”,naveo je Laketa.

On je rekao da trebinjska Policijska uprava sprovodi niz aktivnosti na upoznavanju i podizanju svijesti građana, posebno mladih, o negativnim pojavama u društvu.

“Prevencija je najbolji oblik kako bi ih zaštitili od svih negativnih pojava, kojih nije mali broj”, naveo je Laketa.

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić je svim pripadnicima MUP-a Srpske čestitao njihov dan, izražavajući zadovoljstvo saradnjom Gradske uprave sa policijom.

On je rekao da je posebno važno podizanje svijesti kod građana – da se pripadnik policije mora poštovati, ali i da im se pomogne u rješavanju eventualnih problema, među kojima su i migranti kojih je na području Hercegovine sve više.

Ćurić je istakao da je u posljednje vrijeme izražena i maloljetnička delikvencija, ali da se njoj vrlo lako može stati u kraj i to prvenstveno kroz preventivne radnje i predavanja.

“Ali ako budemo radili preventivno mislim da će toga biti mnogo manje. Veoma je bitno da poštujemo jedni druge i da kao društvo imamo obzira prema policijskom poslu”, naveo je Ćurić.

Predsjednik Udruženja veterana specijalnog odreda Specijalne brigade policije Hercegovine Dejan Bodiroga podsjetio je na događaje kada je u toku rata formirana ova jedinica, istakavši značajnu ulogu policije u odbrani i zaštiti srpskog naroda na ovom prostoru.

„Specijalna brigada policije je izgubila 144 čovjeka, a samo naš odred 12 ljudi. Zato ćemo uvijek slaviti ovaj dan kao podsjećanje na njihovu žrtvu“, rekao je Bodiroga.

Obilježavanju dana policije Republike Srpske prisustvovali su predstavnici javnog, društvenog i političkog života istočne Hercegovine, kao i predstavnici porodica poginulih pripadnika MUP-a.

Tokom obilježavanja Dana MUP-a služen je parastos i položeno cvijeća na spomenik poginulim pripadnicima nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Trebinje.

Srna