Čuvari osuđenicima za novac nudili razne pogodnosti?

Čuvari osuđenicima za novac nudili razne pogodnosti?
 Dvanaest osoba uhapšeno je danas u okviru akcije “Maglić”, a kako nezvanično saznajemo, među njima je i Sreten Matović, zamjenik pomoćnika direktora, ali i još neki radnici u Kazneno-popravnom zavodu Foča, saznaju “Nezavisne”.

Kako saznajemo, uhapšeni su osumnjičeni da su u proteklih 10 godina uz novčane nadoknade zatvorenicima u KPZ Foča omogućili razne nezakonite podgodnosti.

Nezvanično saznajemo da su zaposlenici u zatvoru osumnjičeni da su im uzimali novac kako bi im omogućili da unose telefone i druge predmete, a neke sumnjiče i da su zatvorenicima omogućavali unošenje droge.

Kako nam je potvrđeno, zatvorski čuvari i druge uhapšene osobe osumnjičene su za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

“Postoji sumnja da su zatvorenicima za novac obećavali da će im pomoći da se protiv njih obnovi postupak kako bi dobili manje kazne. Takođe se sumnja da su zatvorenicima za novac obećavali  da će im pomoći da se prebace u druge zatvore u kojima bi im služenje kazni bilo lakše”, kaže izvor “Nezavisnih”.

Akciju su sproveli pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, uz asistenciju policijskih službenika nadležnih policijskih uprava.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi na 28 lokacija na području Republike Srpske.

Iz MUP-a Republike Srpske je saopšteno da su pretresi izvršeni na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Doboja, Foče, Istočnog Sarajeva i Trebinja, za šta su angažovani pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije MUP-a RS.

“U dosadašnjim aktivnostima pronađeni su dokumentacija koja dokazuje postojanje navedenih krivičnih djela, veća količina novca, oružje, municija, minsko-eksplozivna sredstva i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s navedenim krivičnim djelima”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezvanično saznajemo da je tokom akcije, između ostalog, pronađeno i zaplijenjeno oko 40.000 maraka.

Sve aktivnosti se sprovode pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, naveli su iz MUP-a Republike Srpske.

NN