Članovi Vlade se odriču polovine plate za Fond solidarnosti Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, poručio je nakon 64. redovne sjednice Vlade Republike Srpske da se svi članovi Vlade odriču 50 odsto primanja za mjesec mart i taj novac će biti uplaćen u Fond solidarnosti Republike Srpske.

Višković je pozvao i sve zaposlene u javnom sektoru da se na osnovu dobrovoljnosti odreknu dijela plate koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti.

Prijedlog Viškovića je da radnici koji imaju primanja do 1000 KM se odreknu pet odsto neto plate, a za one koji imaju primanja preko 1000 KM da taj iznos bude 10 odsto.

Višković napominje da nije riječ o smanjenju plate, nego isključivo o dobrovoljnom davanju zaposlenih u javnom sektoru.

“Sugestija svim postavljenim licima koja vrše javne funkcije, rukovodećim državnim službenicima, te direktorima javnih ustanova i javnih fondova da se odreknu dijela svoje neto plate u iznosu do 20 odsto u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i da potpišu izjave o tom svom odricanju”, rekao je Višković.

“Po okončanju marta mjeseca preduzimaćemo dodatni niz mjera, ali isto tako želimo da pozovemo ljude koji su u javnoj administraciji da pokažu solidarnost prema radnicima u realnom sektoru”, rekao je Višković.

Ta sredstva isključiuvu namjenu će imati za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni odlukama štaba za vanredne situacije i koji su pogođeni virusom korona.

ATV