Centar za socijalni rad sa “Radnikom” radi na poboljšanju uslova stanovanja socijalnih kategorija

Centar za socijalni rad Trebinjeće u saradni sa Javnim preduzećem „Radnik“ iz ovog grada  radiće na poboljšanju uslova stanovanja socijalno ugroženih kategorija, a slijede i druge novine.

Aleksandar Koprivica, direktor Centra kaže da su u  pitanju  sitniji građevinski zahvati, krečenje i manje popravke, koje oni mogu da urade a shodno finansijskim mogućnostima koje budu mogli da izdvoje.

U junu ove godine uveli su i pasivnu pripravnost stručnih lica.

„Naši stručni radnici su 24 sata dostupni institucijama poput Policijske uprave, ali i drugim ostalim institucijama sa kojima Centar sarađuje i kojima bi trebalo da pruži adekvatne i neophodne odgovore koji su u našem domenu“, kaže Koprivica.

Tim pomoći njege u kući Centra za socijalni rad svakodnevno obilazi korisnike i pruža različite vrste usluga poput dostave gotovih obroka starim i iznemoglim licima.

U toku je podjela ogrijeva, po tri metra drva, za 50 korisnika iz socijalno ugroženih klategorija.

Korisnici najčešće traže jednokratnu novčanu pomoć.

„Tih zahtjeva je najviše. Mi pomažemo ljudima koji imaju problema, naročito kada su u pitanju egzistencijhalni problemi, nabavka osnovnih životnih namirnica, plaćanje računa za vodu i struju, jednostavno nisu povremeno u mogućnosti da plate jer se nalaze u nekim teškim životim okolnostima“, navodi Koprivica za Radio Trebinje.

Ističe da su ljudi uglavnom upoznati sa svojim pravima naročito nakon intenziviranja saradnje sa mjesnim zajednicama.

„Neki su upoznati manje, neki više. Saradnjom sa mjesnim zajednicima, zahvaljujući Gradskoj upravi, prvenstveno gradonačelniku koji je na neki način bio inicijator osnaživanja mjesnih zajednica – dobili smo bolji protok informacija i samim tim adekvatno odgovaramo na potrebe naših sugrađana. U narednom periodu planiramo da sa stručnim radnicima izađemo na teren i uvjerimo se na terenu kako naši korisnici žive“, pojašnjava direktor Centra za socijalni rad.

On navodi da je Centar za socijalni rad jedan od rijetkih centara koji imaju odluku o proširenim pravima što im omogućava da adekvatno odgovore na potrebe sugrađana.

„Imamo veliki senzibilitet za pomoć socijalno ugroženim kategorijama. Tu Grad Trebinje blagovremeno sa nama odgovara na sve potrebe. Porodica je ta na šta želimo da stavimo akcenat, pokušamo je ojačati i osnažiti, pomoći koliko god možemo“, ističe Koprivica.

Kada su u pitanju aktivnosti u budućnosti, u preventivne svrhe planirana su edukativna predavanja u trebinjskim osnovnim i srednjim školama, a teme će biti određena nakon dogovora sa nadležnima u ovim obrazovnim ustanovama.

Centar za socijalni rad Trebinje ima preko 800 korisnika godišnje, uspostavili su i njeguju odličnu saradnju sa brojnim ustanovama i udruženjima, posebno sa Narodnom kuhinjom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te Udruženjem roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“.

Uskoro bi trebalo da bude na usluzi korisnicima i specijalizovano vozilo za invalidna lica, koje je nabavljeno na inicijativu Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Grada Trebinja, te udruženja kojima će ova usluga biti od koristi.