Beograd: Ogroman priliv pacijenata, dramatično upozorenje

Zamjenik direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević izjavila je da je u posljednja 24 časa u beogradske bolnice primljeno 144 oboljelih od virusa korona i upozorila da će, ako se ne budu poštovale mjere zaštite i ovakav trend nastavi, doći u situaciju da neće moći da zbrinu sve pacijente.

Miloševićeva je navela da je tokom posljednja 24 časa na Infektivnoj klinici pregledano 320 pacijenata, oko 100 u toku noći.

“Za poslednja 24 časa u bolnice širom Beograda primljeno je 144 oboljelih, u Infektivnu kliniku 12. To znači da kao da smo primili celu Infektivnu kliniku, cele njene kapacitete u roku od 24 časa. Ogroman je priliv pacijenata”, izjavila je Miloševićeva za RTS.

Ona je istakla da, otkad je ovo počelo, zdravstveni radnici su prvi put ozbiljno zabrinuti.

“Sa ovolikim prilivom pacijenata pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve vaše gledaoce da se maske nose”, istakla je Miloševićeva.

Ona je navela da je na intenzivnoj njezi Infektivne klinike 15 pacijenata, na respiratorima 11, šest na invanzivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

“Svi bolesnici i oni koji su na invanzivnoj i neinvanzivnoj su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta, imali smo jednog pacijenta u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi”, naglasila je Miloševićeva.

Srna