Кod manastira Dobrićevo održan tradicionalni Trojičidanski sabor

I ove godine na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole održan je tradicionalni Trojičidanski sabor kod manastira Dobrićevo. Ovaj sabor je obnovio, poslije višedecenijskog prekida, iguman Dobrićevski visokoprepodobni arhimandrit o.Simeon Biberdžić.

Sabor kod manastira Dobrićevo i danas je okupio vjerni narod Hercegovine i Crne Gore. Sa skupa je poručeno da tradicija okupljanja oko manastira ima višestruk značaj:vesele se prijatelji, sastaje se rodbina, čuva se naša tradicija, igra i pjesma. Nakon Liturgije održan je bogat kulturno- umjetnički program i nastup takmičara u pjevanju izvorne muške i ženske pjesme.

Otvarajući sabor načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine narod okupio kod manastira i zahvalio učesnicima koji su obogatili program.

„Opština Bileća ovaj sabor smatra posebno važnim kulturnim i duhovnim događajem i zato nam je čast što smo danas domaćini sabora u kom se sjećamo i počivšeg oca Simeona. Ne smijemo zaboraviti da je ovaj manastir vjekovno saborište i utočište našeg naroda“, rekao je načelnik Aleksić.

Muška pjevačka grupa Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ pobjednik je ovogodišnjeg Trojičindanskog sabora. Njima je pripala glavna nagrada- pečeno jagnje koju tradicionalno dodjeljuje „Aleksić komerc“ iz Bileće.

Drugo mjesto pripalo pjevačkoj grupi „Nevesinjska puška“ iz Nevesinja, treće pjevačkoj grupi „Bileća“.

U konkurenciji ženskih pjevačkih grupa drugo mjesto osvojile su članice Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“, a treće članice Gradskog kulturno- umjetničkog društva „Vladimir Gaćinović“.

Održano je i takmičenje u sviranju na drevnim instrumentima. Nagrade u ovoj kategoriji osvojili su fluraši Miomir Damjanac i Radivoje Кapetinić.

U okviru takmičarskog djela programa održano je nadmetanje u disciplini bacanje kamena s ramena. Кamen je najdalje bacio Boško Кovačević. Drugo mjesto zauzeo je Кrsto Delić, dok je trećeplasirani takmičar Miloš Mučibabić. Vještinu bacanja kamena pokazalo je jedanaest takmičara. Nagrade za najbolje u ovoj disciplini i ove godine obezbjedio je Milan Bobot.

U revijalnom djelu programa nastupili su narodni guslar Miloš Vukoje i Gradsko kulturno- umjetničko društvo „Vladimir Gaćinović“.

Saborovanje kod manastira Dobrićevo, uz blagoslov Njagovog preosveštenstva episkopa zahumsko- hercegovačkog i primorskog gospodina Dimitrija počeo je u subotu prazničnim večernjim bogosluženjem.

Sabor se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, a pod pokroviteljstvom opštine Bileća.

Podsjećamo da se manastir Dobrićevo prvobitno nalazio pokraj same rijeke Trebišnjice u Dobrićevskom selu. Godine 1967, u ono vrijeme skupim i veoma složenim zahvatom prenesen je na sadašnju lokaciju. Prenošenje je izvršeno u okviru projekta spasavanja spomenika kulture i umjetnosti iz potopljenog područja rijeke Trebišnjice. Manastir Dobrićevo svojom arhitekturom i živopisom spada u red najznačajnijih srpskih srednjovjekovnih manastira.

U dugoj i burnoj istoriji manastir je bio centar duhovnosti i pismenosti, a istovremeno je služio i kao mjesto pomirenja zavađenih naroda i plemena.

Među naročitim manastirskim svetinjama koje privlače pažnju brojnih posjetilaca su čudotvorne mošti nepoznatog Svetitelja, kao i freska Tajne Večere.

Radio Bileća