Кineski amabasador u posjeti Trebinju

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Кine u BiH Đi Pingom da je cilj ove lokalne zajednice da privuče što veći broj kineskih turista, ali i privrednika na područje Trebinja i Hercegovine.

“Određeni projekti će već narednih dana biti poslati u kinesku Ambasadu kako bi ih oni prezentovali privrednicima koji su spremni da ulažu u ovo područje”, rekao je Ćurić novinarima.

On je podsjetio da je u 2018. godini registrovano 3.000 noćenja kineskih turista i da je cilj da taj broj bude povećan.

Ćurić je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o projektima iz oblasti energetike, turizma i poljoprivrede, a jedna od važnijih tema bila je izgradnja trebinjskog aerodroma za koji su zainteresovani kineski investitori.

“Pomenuli smo i tu temu i u narednom periodu oni očekuju povratne informacije od nas. Кonkretno, u kojoj fazi je taj projekat, šta je do sada urađeno i kakvi su dalji planovi”, naveo je Ćurić.

On je rekao da je siguran da će gradska uprava u narednom periodu imati još bolju saradnju sa kineskom Ambasadom, posredstvom koje će pokušati da prezentuje što više turističkih potencijala.

Ambasador Đi je naveo da je prvi put u Trebinju i da se već uvjerio u sve potencijale ovog grada.

“Vjerujem da će kineske kompanije zainteresovati ekonomska i turistička saradnja sa Trebinjem. Mislim da postoji veliki prostor za saradnju i nadam se da će u budućnosti ovdje dolaziti sve više kineskih turista, ali i privrednika”, rekao je Đi.

On očekuje da će se što više proizvoda iz Hercegovine izvoziti u Кinu. Srna