13 C
Trebinje
Srijeda, Novembar 20, 2019
Naslovnica Trebinje U Narodnoj biblioteci Trebinje predstavljeni nagrađeni romani Dragana Tepavčevića /FOTO/

U Narodnoj biblioteci Trebinje predstavljeni nagrađeni romani Dragana Tepavčevića /FOTO/

Publici u Trebinju večeras su predstavljena dva nagrađena romana Dragana Tepavčevića – “Grad za nezbrinutu djecu” i “Zna li ko engleski”, u organizaciji trebinjske Narodne biblioteke i Zavoda za udžbenike Republike Srpske.

dragan tepavcevic trebinje2.jpg

Tepavčević je rekao da je roman “Grad za nezbrinutu djecu” kritika okarakterisala kao traganje za identitetom, dok je “Zna li ko engleski” opisao kao traganje za izgubljenim pretkom.

“Ja kažem da je i ovaj drugi roman traganje za identitetom, ali suštinski priča o Hercegovini, o iseljavanju u Ameriku krajem 19. i početkom 20. vijeka, a tu je su i priče o ljubavi i prijateljstvu”, rekao je Tepavčević.

On je dodao da su romani zanimljivi svakom Hercegovcu, jer ne postoji nijedan važan istorijski događaj za ovu regiju da nije pomenut.


Tepavčević je naveo da danas nije lako pisati za savremenu publiku.

“Publika je postala probirljiva. To je zanimljivo, ali mi je zanimljivije da mi je kolega kritičar rekao da sam napisao dva realistična romana, što je malo neobično. Još mi je draže da je čitalačka publika prihvatila romane”, rekao je Tepavčević.

On je naveo da su oba romana među najprodavanijim knjigama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, a traženi su i u bibliotekama.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Dejan Kerleta rekao je da je zadovoljstvo raditi sa književnikom kakav je Tepavčević i dodao da je značajno što je roman “Zna li ko engleski” promovisan u Trebinju.

“Do sada smo u Hercegovini imali promociju u Gacku, koja je bila uspješna, jer je dobar dio romana vezan za Gacko. Bitno je da mlađi Hercegovci pročitaju i saznaju o svojim precima gdje su i kako završili”, naveo je Kerleta.
Roman “Zna li ko engleski” je prošle godine osvojio “Zlatnu sovu”, dok je “Grad za nezbrinutu djecu” na ovom konkursu 2015. godine dobio drugu nagradu.

Trebinjska biblioteka bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutne je na početku promocije pozdravila direktor ove ustanove Milosava Supić Vuković.

Dragan Tepavčević će u petak, 5. jula, učestvovati na Sajmu knjiga u Andrićgradu.

Drаgаn Tepаvčević rođen je 1956. godine u Gаcku. Gimnаziju i Filozofski fаkultet zаvršio je u Sаrаjevu, gdje je i mаgistrirаo. (Ko)аutor je igrаnih drаmskih tekstovа: „Intelektuаlni bаnаlizаm“, „Nije bilo ništа strаšno“, i drugih. Od 1992. do 1998. godine rаdio je kаo novinаr nа televiziji Republike Srpske.

Autor je stotinаk televizijskih dokumentаrnih filmovа, emisijа i reportаžа.

Srna