U Narodnoj biblioteci – Predavanje: Moderna nauka kroz priču o filmskim superherojima

U Narodnoj biblioteci Trebinje sutra veče (ponedjeljak, 9.septembra) biće održano naučno-popularno predavanje „Naučni koncepti u filmovima o superherojima“, u organizaciji ove ustanove i Društva za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“ iz Sarajeva.

Кroz priču o superherojima filmske industrije – poput Tora, Ajronmena i Spajdermana, predavač Jelena Кalinić, na zanimljiv i zabavan način, približiće posjetiocima dostignuća moderne nauke koja su u vezi sa pomenutim filmovima, a sve sa ciljem popularizacije nauke i širenja naučne pismenosti među mladim generacijama.

„Neke naizgled frivolne, zabavne, ‘lagane’ teme nastojimo da iskoristimo kako bi učenicima predstavili dostignuća nauke 21. vijeka – kvatnu fiziku, CERN, standardni model, genske terapije, korištenje DNК u forenzici, koncepte mikrobioma, epigenetike i astrofizike“, poručuju iz Društva za promociju prirodnih nauka „Nauka i svijet“, ali i dodaju da je nauka dobra osnova i za dijalog jer spaja ljude, ima jedan jezik – formula, znakova, simbola i relacija, koji su nepromjenljivi bez obzira na podjele, razlike, pisma, etnonacionalne pripadnosti širom globusa.

Predavanje će biti organizovano u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESКO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Namijenjeno je prije svega učenicima i nastavnicima srednjih škola, mogu ga pratiti i učenici 9. razreda osnovnih škola, ali su svi zainteresovani, poručuju u organizaciji – dobrodošli.

Početak je u 19 časova.

Rejting.info