U Muzeju Hercegovine otvorena postavka prirodnog blaga sliva Trebišnjice

U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena stalna prirodnjačka postavka pod nazivom “Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice”, koja sadrži oko 100 eksponata šumskih životinja, ali i specifičnih biljnih vrsta Hercegovine.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju mrkog medvjeda, vuka, lisicu, različite vrste riba, bjeloglavog supa, čovječiju ribicu, sovu, te druge brojne životinjske vrste koje su karakteristične za hercegovačko podneblje.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, koji je otvorio izložbu, istakao je da će postavka značajno doprinijeti obrazovanju i vaspitanju đaka, koji će sada imati priliku da u praksi pogledaju većinu onoga što uče iz biologije, odnosno iz geologije i geografije.

Biolog Mićo Milošević, koji je autor izložbe, kaže da se dugo radilo na ideji da se eksponati nađu u Muzeju Hercegovine.

On je naveo da su radnici Muzeja Hercegovine godinama prikupljali donacije, vršili otkup i evidentirali poklone koje su potom čuvali da bi se danas našli u ovoj postavci.

Milošević je objasnio da postavka obuhvata širi region Hercegovine – kako same rijeke Trebišnjice, tako i njen sistem vodotoka koji je duži od 300 kilometara.

Večerašnja izložba je specifična i po tome što je rađena tehnikom simulacije prirodnog ambijenta u vještačkom prostoru.

Atraktivna prezentacija je otvorena u okviru međunarodne manifestacije “Noć muzeja”.

 /SRNA/