12 C
Trebinje
Srijeda, 25 Novembra, 2020
Naslovnica Trebinje U biblioteci Trebinjcima premijerno prikazan film o legatu i izložba o Jovanu...

U biblioteci Trebinjcima premijerno prikazan film o legatu i izložba o Jovanu Dučiću

U Narodnoj biblioteci večeras je otvorena izložba “Iz biblioteke Jovana Dučića” i premijerno prikazan kratki film “Legat Jovana Dučića” u produkciji ove ustanove.

Ljiljana Ninković, bibliotekar Narodne biblioteke rekla je da ovu ustanovu kulture krasi ova kolekcija knjiga Jovana Dučića i predstavlja pravo kulturno blago, ne samo u Trebinju nego i šire.

Izlozba biblioteka ducic2.jpg

Ona je dodala da je izložbu pripremila sa kolegom Srđanom Čabrilom, ali da je u samoj pripremi i realizciji učestvovao cijeli kolektiv ove ustanove.

„Biblioteka Jovana Dučića ima 6.652 bibliotečke jedinice. Od toga, 5.500 su monografske publikacije a ostalo čine serijske publikacije i druga bibliotečka građa.Biblioteka je podjeljena na trebinjski i američki fond. Trebinjski fond čine publikacije koje su 1941. stigle u Trebinje iz Portugalije (prije Dučićevog polaska u Ameriku), a sva bibliotečka građa koja predstavlja američki fond u Trebinje je došla iz Amerike, 1961. godine. U Dučićevoj biblioteci publikacije su na 12 jezika, najviše na srpskom i francuskom“, rekla je Ninković.

Izlozba biblioteka ducic1.jpg

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu je istakla da ovo ministarstvo godinama podržava “Dučićeve večeri poezije” kao jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da je osnovni zadatak svih nas da čuvamo našu književnu kulturnu baštinu, kao dio našeg nacionalnog i kulturnog identiteta.

„Ministarstvo prosvejte i kulture je upravo na tom zadatku ove godine organizovalo kampanju čitajmo zajedno, a jedan od šest velikana koje smo promovisali u kampanji je upravo Jovan Dučić. Ono što je zaista važno je da, kao što Banjaluka i Krajina slave Kočića da na isti način slave i Dučića, ali i obrnuto da Trebinje i Hercegovina slave Kočića“, istakla je Đaković.

Ona je navela da je večerašnja izložba posebno značajna, jer je riječ o izuzetno vrijednom legatu jednog od naših najvećih književnika.

„Sljedeća faza, kada je u pitanju ova izložba jeste da se legat Jovana Dučića digitalizuje i da se na taj način trajno sačuva, ali i približi javnosti, pogotovo mlađim generacijama da znaju i čuvaju našu neprocjenjivu kulturnu baštinu“, zaključila je Đaković.

Izlozba biblioteka ducic3.jpg

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakla da se nada da će Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i u narednom periodu realizovati još mnogo značanih projekata iz oblasti kulture.

„Hvala što Grad Trebinje drže na mjestu koje ovaj grad zaslužuje. Čast je reći da smo iz Trebinja, jer nas ljudi, gdje god da odemo, prepoznaju po Jovanu Dučiću. Privilegija je biti danas na ovom mjestu, ispred Dučićevih djela, posebno ove godine, kada se obilježava 20 godina od povratka posmrtnih ostataka našeg velikog pjesnika“, navela je Skočajić.

Skupština opštine Trebinje je 2004. godine, na prijedlog Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, proglasila biblioteku Jovana Dučića pokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja za Srpsku.

Radio Trebinje