4.6 C
Trebinje
Četvrtak, 27 Februara, 2020
Naslovnica Trebinje TREBINJE-Dučićeva nagrada uručena pjesniku Milanu Nenadiću /FOTO/

TREBINJE-Dučićeva nagrada uručena pjesniku Milanu Nenadiću /FOTO/

 Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ovogodišnju “Dučićevu nagradu” uručio je večeras pjesniku Milanu Nenadiću na svečanoj akademiji u Trebinju, centralnom događaju “Dučićevih večeri poezije”.

nenadic curic.JPG
“Dučićeva nagrada” dodjeljuje se svake treće godine, a njen ovogodišnji dobitnik nije krio veliko zadovoljstvo, što je baš njemu pripala.

“Ovu nagradu sam dobio i 1971. godine, a tada se ova manifestacija zvala `Trebinjske večeri poezije`. Drago mi je što sam u Dučićevom gradi i što se ovaj velikan slavi na ovakav način”, rekao je Nenadić.

Bogat program svečane akademije u trebinjskom Kulturnom centru pratio je veliki broj gostiju. Pokrovitelji manifestacije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

duciceve veceri poezije 2019 kod kneza na balu (1).JPGPomoćnik ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković istakla je značaj “Dučićevih večeri poezije” ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku, ali i šire, te najavila dalju podršku resornog ministarstva ovoj manifestaciji.
Prema njenim riječima, ova manifestacija je jedan od najznačajnijik kulturnih događaja u Republici Srpskoj kojom se njeguje sjećanje na veliko i neprolazno stvaralaštvo Jovana Dučića, a njegovo djelo afirmiše među mlađim generacijama.
“On je jedan od najznačajnijih književnika na našim prostorima, knez srpske poezije, pisac, putopisac i diplomata, čovjek koji se uvijek s radošću vraćao u rodni grad”, rekla je Đakovićeva.

U obraćanju prisutnima gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su Trebinjci ponosni na Dučića i da s radošću dočekuju svake “Dučićeve večeri poezije”, te je zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za finansijsku podršku održavanju ove manifestacije.
On je naglasio značaj toga što u ovim danima Trebinje posjeti veliki broj pjesnika sa svih strana, jer se na ovom mjestu pjesnička riječ voli, cijeni i poštuje.
“Dučićevim donacijama i njegovim idejama grad je zaista počeo da se oblikuje kao grad u kome će kultura biti tretirana i poštovana. Trebinje je Dučićev grad”, rekao je Ćurić.
Svečanoj akademi prisustvovao je i ktitor Hercegovačke Gračanice Branko Tupanjac.
Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe “Priča u slikama” u trebinjskom Muzeju Hercegovine. Riječ je o stalnoj postavci slika umjetnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz galerije Muzeja u Loznici.
Ovogodišnje “Dučićeve večeri poezije” završavaju se sutra veče “Pjesničkom večeri” u trebinjskom Kulturnom centru. radonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio je večeras na svečanoj akademiji “Kod kneza na balu” pjesničko priznanje “Dučićevu nagradu” pjesniku Milanu Nenadiću za njegovo ukupno pjesničko djelo.

duciceve veceri poezije 2019 kod kneza na balu (2).JPG

Rejting.info /Srna