18 C
Trebinje
Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
Naslovnica Trebinje Obilježeno 26 godina od pogibije komandanta Bobanske čete

Obilježeno 26 godina od pogibije komandanta Bobanske čete

Kod spomenika vojvodi Nedeljku Vidakoviću, komandantu Bobanske čete, na 26. godišnjicu njegove pogibije, danas je služen pomen.

Pomen vojvodi vidakovicu1.jpg

Cvijeće na spomenik položile su delegacije Grada Trebinja, Gradske boračke organizacije i nekadašnji saborci iz Bobanske čete.

Vojvodin saborac Dragan Ristić Beli kaže da se na ovaj dan svake godine prisjećaju svog komandanta i ratnih drugova koji su sa njim poginuli u istom rovu, ali i odaju poštu svim borcima Vojske Republike Srpske koji su položili svoje živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pomen vojvodi vidakovicu2.jpg

„Šta reći o vojvodi? Vojvoda je bio uvijek među prvima, gdje je god trebalo – svugdje je stizao. Uvijek je bio čestit – i kao čovjek i kao borac. Nikada se nije desilo da civili i nejač ginu od nas, a bilo je borbi žestokih – pogotovu što je naš rejon odbrane bio veoma širok“, kazao je Ristić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da će Grad Trebinje uvijek čuvati uspomenu na one koji su položili svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodi.

Pomen vojvodi vidakovicu3.jpg

Njihova žrtva, dodaje Ćurić, obavezuje da i današnji školarci više znaju o zbivanjima kada je stvarana i odbranjena Republika Srpske, tim prije što se u mnogim medijima i danas ovi događaji prezentuju isključivo kao nedjela.

„Naš cilj će biti u narednom periodu da obilježavamo ove datume i da nekadašnjim borcima pomažemo kolikogod je to moguće. Isto tako, očekujemo da se i oni uključe kako bi nam prezentovali šta bi dobro bilo da se uradi. Posljednje što je već dogovoreno, a to je dobar primjer iz Trebinja – jeste da demobilisani borci koji su nezaposleni, primaju nadoknadu. A naravno da je nama cilj i da se ti ljudi, ako su radno sposobni, čim prije zaposle“, poručio je Ćurić.

Vojvoda Vidaković poginuo je na Krstovdan, 27. septembra 1994. godine, na Borcima kod Konjica, od iste granate smrtno su stradali i njegovi saborci Dragan Slijepčević i Ljubiša Popović, a teško je ranjen najmlađi pripadnik ove jedinice Aleksandar Masleša, koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru naredne godine.

Bobanska četa Trebinjske brigade brojala je oko 120 pripadnika, a tokom odbrambeno-otadžbinskog rata poginula su 23 borca.

RT