Mladi trebinjski pjesnik Stefan Višekruna oduševio publiku

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je promovisana prva zbirka poezije Stefana Višekrune „Pauk ili čovjek“ koju je prisutna publika prihvatila s oduševljenjem.

O Višekruni i njegovoj poeziji  su nadahnuto govororili njegovi profesori srpskog jezika i književnosti iz srednje škole  Snežana Grbić i Evelina Dučić.

Mladi trebinjski pjesnik, sa trenutnom adresom u Banjaluci, svoju poeziju već je objavljivao u književnim časopisima i na internet portalima a pjesme su mu prevođene i na više jezika.

Traganja za odgovorima na vječne teme literature odredila su njegov primarni izbor u pjesničkom promišljanja svijeta.

„Moja poezija je misaona. Ljubav, sudbina i patriotizam – to su njene teme. Moja prva zbirka posvećena je Njagošu, gorostasu naše poezije koji je davao odgovore na metafizička pitanja o smislu postojanja čovjekovog, za kojima sam i sam tragao“, kaže Stefan.

I pjesma koja je dala ime cijeloj zbirci – inspirisana, kako kaže, Кafkom i Кamijem – alegorija je tog traganja, u kojem čovek može i da se zaplete u vlastitu mrežu koju je poput pauka u svojoj tragalačkoj avanturi sam ispleo.

Među najdražim mu je i pjesma „Srodna duša“, prepjevana na mađarski jezik i uvrštena među sto pjesama savremenih srpskih pjesnika u antologiji čiji je autor Ileš Feher.

Ne čudi što Stefan rado čita i literaturu iz filozofije i pravoslavne teologije, a ni poezija, kako kaže, nije jedini medij u kojem voli da se ogleda.

Uporedo piše i dramu „Nisam ja kriv“, u kojoj progovara o položaju umjetnika u društvu, a već priprema i drugu zbirku pod nazivom „Ljubav je jedino vrijedna pod nebom“, u kojoj će uz poeziju biti i aforizmi i besjede o duhovnosti i umjetnosti.

Na promociji je Miloš Narančić na  guslama otpjevao Višekruninu pjesmu.

RT/Rejting.info