18 C
Trebinje
Srijeda, 27 Maja, 2020
Naslovnica Trebinje Grad Trebinje za primjer – u centru rada porodica

Grad Trebinje za primjer – u centru rada porodica

prijem dan porodice (2).jpg

Oni su, nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem povodom 15. maja – Svjetskog dana porodice, istakli da u našem gradu nema porodica sa četvoro i više djece u kojima nije zaposlen bar jedan roditelj, da grad pomaže odlazak na vantjelesnu oplodnju, da podržava novorođenčad i djecu na selu, te roditelje djece sa posebnim potrebama.

Predsjednik Udruženja “četiri plus” Aleksandar Sarić rekao je da je pomoć Gradske uprave ovoj kategoriji, koju u našem gradu čini oko 150 porodica, veoma značajna, ali da je u narednom periodu neophodno iznaći mogućnost da se nađe adekvatno radno mjesto i za drugog roditelja.

“U Trebinju, koliko sam upoznat, nema porodice sa četvoro i više djece u kojoj ne radi bar jedan roditelj. Ali, nažalost, sa jednom platom se ne može prehraniti cijela porodica, školovati i obući djeca”, naveo je Sarić.

On je naglasio da u prvom planu ne samo na lokalnom, već i na republičkom niovu treba da bude majka, kao nacionalni i najvažniji prioritet.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snežana Misita istakla je da je grad Trebinje jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja je u prošloj godini izašla u susret svim bračnim parovima koji su podnijeli zahtjev za pomoć za finansiranje pokušaja vantjelesne oplodnje.

Kontinuiranim radom udruženja, te uz finansijsku pomoć republike i lokalne zajednice postignuti su odlični rezultati, pa se u narednim danima očekuje da ovo udruženje u Trebinju dobije svog 100. člana.

“To treba svima nama da bude na ponos. Saradnja sa Gradskom upravom i gradonačelnikom je odlična i vjerujem da će tako biti i u narednom periodu”, navela je Misita.

prijem dan porodice (1).jpg

Majka djeteta sa posebnim potrebama Milica Adžić istakla je da Gradska uprava i gradonačelnik Ćurić prepoznaju probleme ove kategorije i pomažu im u skladu sa mogućnostima.

Ona je naglasila da je danas veoma teško biti roditelj djeteta sa posebnim potrebama, ali da, uz pomoć i brigu zajednice, to im, kako je rekla, daje snagu da se bore i da im svaki dan bude koliko-toliko lakši.

“Grad nas je prepoznao kao kategoriju kojoj je neophodna pomoć i na tome svim nadležnim veliko hvala”, istakla je Adžićeva, koja je i član upravog odbora Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da grad sprovodi 32 socijalna programa, čiji je glavni fokus porodica.

On je kazao da će, i pored finansijskih problema sa kojim se susreće gradski budžet, socijalni programi ostati prioritet grada i u narednom periodu.

“Jačanje porodice pomažemo i kroz subvencionisanje sklapanja braka naših sugrađana starijih od 38 godina, kao i kroz izgradnju zgrade za mlade bračne parove”, rekao je Ćurić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svjetskim danom porodica, koji se prvi put obilježio 1994. godine pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece“.

Svjetski dan porodice počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva, da se podstakne djelovanje društva u korist porodice, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života porodica, kao i uvažavanje porodičnog načina života, tradicije i običaja.