Grad Trebinje izdvaja 100 000 KM za adaptaciju kuća i stanova roditelja poginulih boraca

Grad Trebinje je raspisao javni poziv za adaptaciju stambenih jedinica roditelja poginulih boraca, na koji mogu da se jave svi roditelji poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS koji u svom vlasništvu imaju stambeni objekat.

Prema riječima Petra Vlatkovića, načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja, za adaptaciju ovih objekata Grad će izdvojiti 100.000 maraka.

Osim zahtjeva neophodno je dostaviti i dodatnu dokumentaciju.

„Roditelji poginulih boraca uz zahtjev za adaptaciju stambene jedinice neophodno je da dostave dokaz o prebivalištu, rješenje o statusu porodice poginulog borca, dokaz o vlasništvu objekta iz katastra i izjavu da li su od Grada, preduzeća, javne ustanove ili Republike Srpske do sada dobijali neka sredstva za adaptaciju kuće ili stana u kojima žive“, pojašnjava Vlatković.

On navodi da je komisija, koju je formirao gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, obišla 49 porodica – roditelja poginulih boraca i napravila zapisnik o neophodnosti adaptacije svake stambene jedinice.

„Nakon što se prime svi ovi zahtjevi, komisija će da utvrdi koji su prioriteti. Po mojim saznanjima za sada imaju četiri slučaja koja su zaista prioritet, a riječ je o kućama sa lošim krovovima, koji prokišnjavaju. Znamo da ide zima i lošiji vremenski uslovi i sasvim je sigurno da će oni biti na vrhu rang liste kada je riječ o adaptaciji“, istakao je Vlatković.

On je pojasnio da će se i ostali zahtjevi rješavati na osnovu stepena ugorženosti objekata.

„Neki radovi kao što je popravka parketa, mogu da čekaju, s obzirom na ove kao što je popravka krovova i neke druge vrste većih oštećenja“, rekao je Vlatković.

Komisija će, nakon analize svih zahtjeva i stepena oštećenosti objekata, odrediti koliko će biti odobreno sredstava po zahtjevu.

„Od slučaja do slučaja zavisi kolika će biti vrijednost određenih radova. Biće odstupanja u zavisnosti od stepena oštećenja. Kao jedan od kriterijuma biće i taj da li su oni prije dobijali neku pomoć za adaptaciju stana ili kuće u kojoj žive“, navodi Vlatković.

Neophodna dokumentacija se podnosi Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja i Centru za usluge građana, a javni poziv je otvoren do 13. novembra ove godine.

D.R.