Dr Ljubica Miljanović – Od početka godine u Trebinju otkriveno 18 novih slučajeva karcinoma dojke

U svim svjetskim kalendarima oktobar mjesec obilježen je ružičastom bojom i posvećen borbi protiv raka dojke koji je trenutno vodeća maligna bolest kod žena.

U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 izgubi bitku za život. Statistike pokazuju da je broj oboljelih u zemljama okruženja, ali i u Republici Srpskoj svake godine veći .

“Na godišnjem nivou dijagnostifikuje se prosječno 450 novooboljelih u Republici Srpskoj. Od početka ove godine u Trebinju je otkriveno 18 novih slučajeva karcinoma dojke, a pacijentkinje su se najčešće javljale u uznapredovaloj fazi bolesti”, upozorava dr Ljubica Miljanović, onkolog.

Ona naglašava da, kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, uz adekvatnu dijagnostiku i terapiju, bolest je izlječiva i šanse za oporavak su više od 95 procenata. Metode liječenja su jednostvnije, efikasnije i ekonomski povoljnije, ističe dr Miljanović.

Iskustvo zapadnih zemalja koje dugi niz godina imaju skrining programe za rano otkrivanje karcinoma dojke, gdje je mamografija zlatni standard, ukazuje na neophodnost uvođenja nacionalnog skrining programa u Republici Srpskoj”, jasna je Miljanović.

Ona dodaje da je u posljednje vrijeme primjetan porast broja oboljelih i da se starosna granica spušta prema mlađim pacijentima.

„Iz tog razloga, mi ističemo važnost da se svaka osoba jednom mjesečno samopregleda i da se, ukoliko uoči neku promjenu, javi svom porodičnom doktoru, koji će je uputiti na dalje dijagnostičke procedure“, navela je dr Miljanović.

Miljanović je ukazala i na faktore rizika za nastanak raka dojke. To su prije svega rana menarha, kasna menopauza, žene koje nisu rađale i dojile, dugotrajna upotreba hormonske terapije, prvi porod iznad 30 godine, dijabetes , kao i genetska predispozicija.

Dodala je da u faktore rizika spadaju i pretjerana konzumacija alkohola, cigareta, gojaznost, fizička neaktivnost.

Na neke od faktora možemo da utičemo. Zato moramo da radimo na razvijanju svijesti o značaju zdravog života i dobrih navika prehrane i fizičke aktivnosti“, ističe dr Miljanović.

Ona napominje da u trebinjskoj bolnici postoje adekvatni uslovi i multidisciplinarni tim kada je u pitanju liječenje ove bolesti.

Trebinjska bolnica ima odličan tim iskusnih ljekara pojačanih mladim snagama koji zajedničkim radom i zalaganjem obavljaju sve dijagnostičke i terapijske procedure, hirurške intervencije i primjenjuju sve protokole liječenja po savremenim preporukama“, ističe Miljanovićeva.

Rejting.info