Upozorenje Dodika:Plan SDA da ilegalno prozivodi oružje i municiju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u Mostaru da “postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i municije u fabrikama namjenske industrije u FBiH”. On je zatražio provjeru ovih informacija.
Thumbnail

“Upoznao sam predsjednika Vučića s tim. Ovdje u Mostaru u posljednja tri mjeseca u dva navrata se održavaju sastanci SDA na kojem prisustvuju svi predsjednici mjesnih organizacija te partije iz ovog regiona. Dolaze i predstavnici obavještajne zajednice i bezbjednosne komisije SDA koja ovdje organizuje popis svih vojno sposobnih Bošnjaka.

Time se tačno hoće napraviti njihova profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili u toku rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke, po njima, eventualnosti. Fabrike oružja i municije u FBiH, koje su direktno pod kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećali su svoju nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije. To je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizodi,” rekao je Dodik.

On se ponovo žalio na rad ministara u Savjetu ministara iz Republike Srpske.

“Savjet ministara treba njima da to propusti. Nemoguće je da se u fabrikama namjenske industrije išta prozvodi mimo naloga koje daju Oružane snage BiH ili konkretnog ugovora koji se mora predočiti vlastima, kako bi se dala saglasnost. Oni govore kako je navodno Srbija spremna da se vojno angažuje u dijelu Kosmeta, što je njihovo potpirivanje tenzija među ljudima ovdje. Sada je jasno kakav je njihov plan. Žele da zadrže njima podobne Srbe u Savjetu ministara kako bi mogli da puste fabrike namjenske industrije da rade. Tako bi dozvolili da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike Srbije i Srpske. To je nešto što ćemo morati da raščistimo veoma brzo,” naveo je Dodik.

Takođe, poručio je i da je geneza tog problema daleka i da polazi od toga kada je međunarodna zajednica uništila sve fabrike namjenske industrije u Republici Srpskoj, a u FBiH ostavila šest fabrika namjenske industrije.

“Sada vidimo da postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i municije u fabrikama. Takve informacije dolaze kod nas. Tražimo da se provjere te informacije, da li je istina ili nije istina. Volio bih da nije istina, ali dolaze informacije da se upravo o tome radi,” rekao je Dodik.

Rtrs