Pred čitaocima novi roman Šćepana Aleksića – HOĆE LI STIĆI ŽUTA VOJSKA U HERCEGOVINU?

Novi roman književnika iz Bileće Šćepana Aleksića „Čekajući žutu vojsku“ stigao je u hercegovačke knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske   i  već je izazvao veliku pažnju i interesovanje ljubitelja knjige u Hercegovini.

Knjiga je, kao treća po redu, nagrađena ovogodišnjom „Zlatnom sovom“, priznanjem koje dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske  za najbolji neobjavljeni roman.

Autor ističe da je riječ o svojevsnoj hronici Bileće, a uz to i maloj romanesknoj istoriji Hercegovine u posljednjih dvjesta godina, zbog čega će knjiga biti najinteresantnija prvenstveno Hercegovcima.

“Roman govori i neraskidivim vezama Bileće i Hercegovine sa svim vojskama koje su, u posljednjih dvjesta godina, došle i prošle kroz ovaj dio Republike Srpske”, kaže Alkeksić.

Na pitanje  hoće li zaista stići  žuta vojska, nagoviještena u samom naslovu romana, autor kaže da to niko ne zna.

“ Zna se samo da hercegovačko proročanstvo, za koje se pretpostavlja da je staro barem četiri vijeka, veli da će ovamo najposlije stići i žuta vojska. Ono je tačno predvidjelo dolazak modernizovane turske vojske od prije skoro dvjesta godina, potom plave, sive, bijele, crne, maslinaste (koje su već otišle u istoriju) i šarene koja je još ovdje. Čeka se još samo žuta vojska, a koja, kakva i čija će ona biti i kada će i otkuda stići, to niko ne zna”, ističe Aleksić.

On napominje da proročanstvo, koje je već bilo pomalo zaboravljeno a u knjizi je oživljeno, zna jedino da će napuniti bilećku kasarnu, kojoj i pripada centralno mjesto u romanu, i da će u ovaj kraj donijeti velike promjene i bolji život.

“Ne zna se čak ni to po čemu će ta vojska biti žuta, da li po uniformama kao i ostale ili po nečem drugom. I još je poznato da za tu vojsku stari Hercegovci kažu još i „žuti mravi“ – kaže Aleksić.

Ističe da se knjiga može nabaviti u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske  u svim hercegovačkim gradovima, a da se promocije u Trebinju, Bileći i drugim mjestima očekuju krajem godine.

Rejting.info