20 C
Trebinje
Ponedjeljak, 1 Juna, 2020
Naslovnica Republika Srpska Izgradnja puta preko Divina izazvala oštru raspravu u Narodnoj skupštini

Izgradnja puta preko Divina izazvala oštru raspravu u Narodnoj skupštini

Putni pravac Nevesinje-Bileća preko Divina ponovo je bio tema hercegovačkih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje su opozicioni tvrdili da je dionica Bežđeđe-Zovi Do loše urađen projekat koji je radio mostarski “HP investing”, a pozicioni da ta firma nikada nije dobila tender za tu dionicu.

put nevesinje berkovici.jpg

Narodni poslanik Nebojša Vukanović kazao je da je put, tek pet godina poslije izgradnje, neophodno ponovo sanirati, te da je mostarska firma loše uradila posao, a da je radove finansirala Hidroelektrana /HE/ “Dabar”.

Uvjerio se, kazao je Vukanović, da je to tako na licu mjesta, jer je taj put za pet godina pet puta krpljen.

“Iako je više puta krpljen, saniran i popravljan i dalje je u jako lošem stanju, dionice su isječene i spremne za krpljenje. Ko se ‘masno’ ugradio i napravio dil sa Hasanom Pekušićem (vlasnik HP Investinga, prim. aut.) i firmom HP ‘Investing’ iz Mostara, pa su radovi, koje je finansirao HET i HE Dabar, na ovom putu veoma loše izvedeni?”, pita Vukanović.

Na sve ovo odgovorio mu je narodni poslanik Ilija Tamndžija, tvrdeći da Vukanović govori neistine i da put preko Divina na tenderu nije dobila mostarska firma.

Tamindžija je pojasnio da su propusti evidentirani, te da je zbog toga smijenjeno rukovodstvo HE “Dabar”.

“Na toj dionici, čija je ugovorena vrijednost oko 5,5 miliona KM, do sada su utrošena 3,3 miliona KM. Postavljen je prvi sloj asfalta kako se ne bi usporili radovi na izgradnji tunela Dabar-Nevesinje, jer, da su postavljena oba sloja, svaki dan bi se trebale izdavati dozvole izvođaču radova na tunelu da tim putem prolaze vangabaritna mehanizacija”, pojašnjava Tamindžija.

On tvrdi da Vukanović ovo neće da saopšti javnosti, iako zna da je postavljen tek prvi sloj asfalta, dok će, nakon završetka radova na tunelu za HE “Dabar”, biti postavljen i drugi sloj, te put pušten u javnu upotrebu.

U HE “Dabar” navode da su radovi 2013., kao i sanacioni radovi, na pomentoj dionici povjereni firmi “Herc gradnja” iz Bileće, a da mostarska firma nije angažovana od ovog preduzeća.

“A da li je najpovoljniji ponuđač koji je dobio tender angažovao nekog podizvođača, to je njegova stvar. Mostarska firma nije dobila tender i ona, formalno-pravno, nije angažovana od strane HE ‘Dabar’ na izgradnji ovog puta”, navode u ovom preduzeću.

Iako se ovaj puta i dalje gradi, on je od velikog značaja za sve u Hercegovini jer, s jedne strane, povezuje Neevsinje sa ostatkom Hercegovine, dok stanovnicima ostalih opština omogućuje bržu komunikaciju sa Nevesinjem i Mostarom.

Oko ovog puta u javnosti se više puta dizala “galama”, a sada je svoj epilog dobila i na sjednici Narodne skupštine, gdje hercegovački poslanici koriste svaki minut svojih diskusija, replika, krivih navoda i povreda poslanika da ukažu na stanje u našoj regiji.

Rejting.info