ZAHUKTAVA SE NOVI “HLADNI RAT” NA BALKANU! Rusija Srbiji daje Mi-35, a SAD Hrvatskoj “blek hok”!

ZAHUKTAVA SE NOVI HLADNI RAT NA BALKANU! Rusija Srbiji daje Mi-35, a SAD Hrvatskoj blek hok!

Tanjug

Odmah pošto je potvrđeno da Putin šalje Srbiji borbene helikoptere, Amerikanci najavili da će Hrvatima poslati svoje najbolje borbene letelice

Neposredno pošto je potvrđeno da ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin šalje Srbiji svoje moćne helikoptere Mi-35, Amerikanci su najavili da će Hrvatima dati najbolje borbene letelice.

Reč je o američkim jurišnim helikopterima UH-60M poznatijim kao ‘blek hok’, a hrvatska vojska – kako se navodi – dobiće ukupno 12 takvih letelica. Isporuka bi trebalo da se završi do 2025. godine, a Zagreb neće platiti ni dolar, Amerikanci im doniraju helikoptere!

Odgovor na odgovor

Vojni stručnjaci kažu da je ovo pre svega poruka Vašingtona Srbiji, ali i Rusiji, koja pomaže modernizaciju Vojske Srbije. Prema njihovim rečima, ovakav razvoj događaja može se u suštini opisati i kao svojevrsni ‘hladni rat’ Amerike i Rusije, koje isporukama oružja Srbiji i Hrvatskoj šalju jedna drugoj jasne poruke.

Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator, potvrđuje ove navode i kaže da nema dilemu da je ovo politička i vojna poruka Vašingtona.

– Na 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM-2 koje je Rusija donirala Srbiji Vašington je odgovara najavom da će Hrvatskoj donirati 60 borbenih vozila pešadije ‘bredli’. Ta vozila trebalo bi modernizovati, no i bez toga, za balkanske prilike to su odlična oklopna borbena vozila. Sada vidimo i da Amerika namerava da do 2025. isporuči Hrvatskoj i 12 helikoptera UH-60M. I to je, naravno, odgovor na isporuku Mi-35 Srbiji. Uz dodatnu opremu i obuku posada, vrednost ove donacije iznosi 53 miliona dolara. Zagreb ovim namerava da zameni flotu starijih ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17 – ističe Lazanski, a prenosi ‘Sputnjik’.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je flotu ruskih helikoptera obnovila 2007. i 2008, kad je na ime klirinškog duga bivšeg SSSR dobila deset ruskih transportno-jurišnih helikoptera.

– Kako su ti helikopteri zavisni od ruske logističke podrške, i u tom smislu ranjivi za upotrebu država članica NATO kao što je Hrvatska, Vašingtonu se žuri da što pre naoruža Zagreb američkim helikopterima. Ako se ujedno time može poslati i odgovarajuća politička i vojna poruka Srbiji, za Vašington je to onda dobar potez. Odnosno, ne baš suptilna politika slanja poruka kroz isporuke i donacije oružja… – naglašava Lazanski, dodajući da se postavlja pitanje šta Srbiji preostaje da uradi:

Činjenice

* Helikopter UH-60M ‘blek hok’
Brzina 240 km/h
Posada 4 člana
Oružje 2 mitraljeza M60D kalibra 7,62 mm

* Helikopter Mi-35
Brzina 320 km/h
Posada 2 člana
Oružje top 23 mm sa 450 projektila, nenavođene avionske rakete, rakete vazduh-vazduh, navođene protivtenkovske rakete

– Jedino da nabavi od Rusije nove borbene i transportne helikoptere, plus moderne PVO sisteme. Pošto živimo u vremenu kad se poštuje samo vojna sila. Koliko ste jaki, toliko ste u pravu…

Kontrolisana kriza

Komentarišući sve ove navode, general Božidar Delić kaže da ovo potvrđuje šablonsko ponašanje SAD.

– Amerika želi da ovaj region stalno drži u stanju kontrolisane krize na koju ona može da utiče. Ovim se još jednom potvrđuje slabost Evrope. S druge strane, Amerika kroz isporuku tehnike vezuje Hrvatsku za sebe i svoj vojno-industrijski kompleks. Mogu Hrvati dobiti besplatno helikoptere, ali je suština u rezervnim delovima i borbenim kompletima. Ta stavka će biti vrlo visoka i nadoknadiće sve ono što je ‘poklon’. Ne treba da se obaziremo na Hrvate. Treba da jačamo naš sistem odbrane. Nabavka svakog novog vojnog sredstva biće frustrirajuća za Hrvate. Ali to je već njihova bolest… – zaključuje Delić.

Informer