Vučić i Putin sutra otvaraju TURSKI TOK u Istanbulu-Uskoro prvi gas stiže u Srbiju!

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, na poziv turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, sutra boraviti u Istanbulu, gde će prisustvovati svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok

Predsednik Vučić će se, navodi se, tokom boravka u Istanbulu, sastati sa predsednikom Erdoganom, predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je da će sutra u Turskoj prisustvovati ceremoniji puštanja u rad gasovoda Turski tok.

Dodaje se da će Putin tokom posete Turskoj razgovarati s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o pitanjima daljeg razvoja rusko-turske saradnje i hitnim međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju u Siriji i Libiji.

U Turskoj će sutra svečano biti puštena u rad deonica gasovoda “Turski tok”, kojom će gas od ruske Anape do turskog mesta Kijikej ići cevima ispod Crnog mora. Jedan krak gasovoda dopremaće gas u Tursku, a drugi preko Bugarske u Srbiju i Mađarsku.

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ranije Antić.

Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara, rekao je Antić i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda. Kompresorska stanica kod Žabara trebalo bi da bude gotova u drugoj polovini ove godine.

Po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji, biće obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evrpskih gasnih skladišta.

– Kao što smo planirali, prošle godine završili smo polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Reč je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru bilo je položeno 403 kilometra cevi – naveo je Antić.

SD