STRAVIČNA NESREĆA NA MORU KOD BUDVE! Sin biznismena iz Srbije gliserom ubio policajku

STRAVIČNA NESREĆA NA MORU KOD BUDVE U CRNOJ GORI! Sin biznismena iz Srbije gliserom ubio policajku
Maloletni M. S. (17), sin biznismena iz Novog Sada, upravljao velikim gliserom kad je pregazio čamac na kom je nastradala policajka Maja Šljivančanin (31). Dečak uhapšen, određen mu pritvor do 30 dana

Maloletni M. S. (17), sin jednog poznatog novosadskog biznismena, uhapšen je u subotu u Budvi nakon što je gliserom pregazio čamac u kom je nastradala crnogorska policajka Maja Šljivančanin (31). U tom čamcu bio je i njen verenik Vladan Stanišić (36), koji je lakše povređen.
Dečak je nakon hapšenja saslušan u tužilaštvu i određen mu je pritvor do 30 dana.

Ćerka funkcionera

Prema pisanju crnogorskih medija, nesreća se dogodila u subotu po podne, dok su se gliser, dug 12 metara, i manji čamac kretali od ostrva Sveti Nikola ka plaži Jaz u Budvi.

Nije video

Svi su sedeli na zadnjem delu glisera, zbog čega je pramac bio podignut i M. S. nije ni video da ide pravo na čamac
Izvor iz policije

Gliserom je upravljao M. S. i na njemu je bilo još sedam njegovih prijatelja, dok su u čamcu bili policajka Maja, ćerka bivšeg gradonačelnika Žabljaka Isaila Šljivančanina, i njen verenik. U jednom trenutku gliser je bukvalno pregazio čamac i prepolovio ga. Maja je na mestu stradala, a Vladan je pokušao da je spasi, ali uzalud – preneli su mediji.
Istragom je utvrđeno da se gliser u trenutku nesreće kretao brzinom od 23 čvora, što je oko 43 kilometra na sat.

Jedan od mogućih uzroka nesreće je neprilagođena brzina. Međutim, svih sedmoro putnika su se tokom vožnje nalazili na krmi, na zadnjem delu glisera. Zbog toga je pramac bio dosta podignut, što je smanjilo vidno polje mladiću koji je upravljao gliserom i on nije ni video da ide pravo na čamac – rekao je izvor iz policije za tamošnje medije.

Utvrđeno je, takođe, da je maloletnik iz Novog Sada imao dozvolu za upravljanje gliserom, izdatom u Kotoru, a da je nekoliko dana pre tragedije privatnim avionom doleteo u Crnu Goru.

Uhapšeni M. S. je tokom saslušanja pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Kotoru Špirom Pavićevićem sve vreme bio u šoku. Veoma malo je uspeo da priča o tragediji. Samo je ponavljao da nije video barku ispred sebe. Kazao je i da je gliser u vlasništvu njegovog oca i da je prošlog leta dobio dozvolu za upravljanje, koju mu je izdala Lučka kapetanija u Kotoru – preneli su crnogorski mediji.

Gliser plovio pod američkom zastavom

Gliser, kojim je upravljao M. S., plovi pod američkom zastavom i ima registraciona dokumenta savezne države Delaver. Navodno je otac uhapšenog tinejdžera taj gliser kupio od rođaka Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, za kojim je raspisana međunarodna poternica nakon što je osuđen u Crnoj Gori za finansijske malverzacije.

Saslušanju su, inače, prisustvovali dečakov otac, kao i socijalni radnik, jer je osumnjičeni maloletan.

Poslat u Spuž

Sin novosadskog biznismena tereti se za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, kao i za izazivanje opšte opasnosti i on je upućen u pritvor u Spuž. Veštak pomorske struke treba da utvrdi da li je M. S. na osnovu dobijene dozvole mogao da upravlja tako velikim gliserom.

U Crnoj Gori, prema zakonu, dozvolu za plovilo do 12 metara dužine može da dobije i maloletnik sa napunjenih 16 godina. Ukoliko M. S. bude osuđen, može zahtevati da kaznu izdržava u Srbiji. 

Informer