SRBIJA DOBIJA NAJVEĆU FABRIKU ČOKOLADE: Plate na evropskom nivou, posao za više od 100 ljudi

Ova kompanija otvara prvu fabriku u ovom delu Evrope koja će se prostirati na 20.900 metara kvadratnih.

Krajem godine počinje sa radom najveći pogon za proizvodnju čokolade u jugoistočnom delu Evrope koji se nalazi u Novom Sadu. U pitanju je fabrika kompanije “Beri Kalbo” (“Barry Callebaut”) koja predstavlja jedan od vodećih proizvođača čokolade u svetu.

“Beri Kalbo grupa” sa sedištem u Cirihu predstavlja vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnih čokolada i proizvoda od kakaa. Pomenuta grupa ima oko 60 proizvodnih postojenja širom sveta i zapošljava više od 12 hiljada posvećenih radnika. “Beri Kalbo grupa” snadbeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionalnih firmi.

Ova kompanija otvara prvu fabriku u ovom delu Evrope koja će se prostirati na 20.900 metara kvadratnih. U okviru kompleksa fabrike u planu je i pokretanje “Akademije Čokolade” na čijim projektima će raditi ljudi sa Univerziteta.

Radovi na izgradnji fabrike, koja će se nalaziti nedaleko od Kaćke petlje, su počeli nakon postavljanja kamena temeljca 5. marta. Procenjena ukupna vrednost investicije iznosi 45 miliona evra u periodu od pet godina, što predstavlja najveću investiciju ove kompanije u poslednjih 10 godina.

Otvaranjem fabrike Novi Sad dobija preko 100 novih radnih mesta, a plate inženjera i tehnologa zaposlenih u fabrici će biti na nivou evropskog standarda, dok će ostali radnici imati plate drastično iznad srpskog proseka.

SD