Litije u Crnoj Gori nastavljene uz molitvu i protiv korona virusa /FOTO/

Litije koje se četvrtkom i nedeljom redovno održavaju u Crnoj Gori zbog protivljenja spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, nastavljene su uz molitvu i protiv stvarne zdravstvene pretnje za građane Crne Gore i celog sveta – koronavirusa.

Pljevljaci na litiji

Vladika Metodije blagoslovio je skup u Podgorici. Metodije je pročitao i molitvu protiv bolesti.

Poznati filmski režiser, otac Nenad Ilić, koji služi u Amsterdamu kazao je da je došao iz daleka, ali da je od početka bio “blizu vama”.

On je rekao da donosi pozdrave od dijaspore.

“Mi koji živimo u Amsterdamu, Londonu, Berlinu, Njujorku znamo sada gdje nam je centar. Hvala braćo i sestre”, kazao ke otac Ilić.

On ke kazao da od jutru prati šta se ovdje dešava.

On je poručio da se ništa veće i važnije od litija ne dešava ni u pravoslavlju ni u svetu.

“Kad nekog zovete treba da prođe lekarski pregled, ali ne zbog koronavirusa, nego da li će srce moći da mu izdrži ovo” .

“Vi pravite veličanstvenu ikonu koju ne pamtimo”, dodao je on.

Rekao je da prvi put u svojim godinama tek sada vidi pred sobom narod – “svakog od vas sa svećom i ikonom” , te da osim što pravite lepotu pravite i strašnu zbrku jet ste zbrkali ceo bogoslužbeni ciklus pravoslavni.

“Pobedićemo zato što konačno znamo da dabi sačuvali svetinje moramo da sačuvamo svetost svakog od nas. Onda su svetinje zauvek naše i imamo zašto da budemo u svetinjama” kaza je on.

Otac Ilić je takođe poručio da su litije odavno nadišli povod i uzročnike svog okupljanja.

“Vi pokazujete da ne mora narod biti manipulisan politikom i vođen majstorima marketinga..Vi ćete pronaći kako narod može da sačuva kontrolu nad bilo kojim vlastima”,, kazao je otac Nenad

On je podsjetio i da se nalazimo u gradu u kojem je rođen Stefan Nemanja, te da su on i Sveti Sava napravili šifru koja jedino može da funkcioniše kako treba, a to je veza nebeskog i zemaljskog.

“Sava i Nemanja ostavili da to mora stalno zajedno da bude. A ja sam došao ovdje da vidim nebo otvoreno. Držite to nebo otvorenim zbog nas i zbog svih vas”.

“Vi osvećujete i čistite sve ono što ovdje nije bilo sveto. Vi želite da živite u svetoj zemlji”, zaključio je otac Ilić.

Vladika Metodije ispred hrama u Podgorici

© Sputnik / Nebojša Popović

Vladika Metodije ispred Hrama u Podgorici

Litiju u Podgorici predvodi Episkop dioklijski Metodije

 Litiju u Podgorici  predvodi vladika Metodije.

U Nikšiću su istaknuti bilbordi sa porukom”Budimo ljudi”

Sputnik