Đukanović: Neću podnijeti ostavku

Đukanović: Neću podnijeti ostavku
 
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da ne postoji nikakav snimak na kojem mu predsjednik “Atlas grupe” Duško Knežević daje novac ili razgovaraju o tome, kao i da neće podnijeti ostavku zbog slučajeva “koverta” i “Atlas banka”.

“Ne postoji mogućnost da Knežević ima takav snimak. Ni Knežević, niti bilo ko drugi nikada nije došao u poziciju da sa mnom razgovara o diobi profita, o zajedničkom biznisu, o nekretninama”, rekao je Đukanović večeras za Televiziju “Prva”.

On je poručio da, nakon afera “Atlas” i “koverta” ne namjerava podnijeti ostavku iako je to očekivanje dijela javnosti koji čine njegovi protivnici.

“Ne namjeravam podnijeti ostavku, ne zato što sam vlastoljubiv, već zato što mislim da je ovo kontinuitet borbe za vrijednosti za koje se borimo posljednjih 20 godina”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, dva su cilja afera – da Knežević bude zaštićen od krivčno-pravne odgovornosti u Crnoj Gori i da bude stvoren vaninstitucionalni pritisak.

Đukanović kaže da je Knežević, suočivši se sa optužnicom, pokušao da za sebe obezbijedi političku zaštitu na raznim adresama u političkom vrhu Crne Gore.

“Jedna od tih adresa sam bio i ja. Nakon što je dobio odgovor da mu ne možemo pomoći na način koji očekuje i da je pametnije da se pripremi da u istražnom procesu razuvjeri tužilaštvo da to što je radio nije nezakonito, on se opredijelio da zloupotrijebi pasoš Velike Britanije i zaštiti od odgovornosti u Crnoj Gori”, tvrdi Đukanović.

On tvrdi i da mu Knežević nije plaćao račune i odmore.

“Ovo je izmišljotina očajnika koji misli da zatrpavanjem javnosti ovakvim informacijama skrene pažnju sa svoje odgovornosti”, rekao je Đukanović.

Za vlasnikom “Atlas grupe” Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer se ne nalazi u Crnoj Gori, već u Londonu.

Knežević je osumnjičen da je od 2008. do 2017. godine otvorio i ugasio više fiktivnih firmi, te da je bio na čelu kriminalne grupe.

Istraga je pokrenuta nakon što se pojavio snimak na kojem Knežević uručuje kovertu sa 97.500 evra bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću za kampanju pred izbore 2016. godine.

Knežević je rekao da je Stijepoviću poslao 200.000 dolara za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista /DPS/, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u evre da bi ih mogao podijeliti partijskim aktivistima na terenu.

Evropska komisija pozvala je crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika “Atlas grupe” o donacijama DPS-u uoči izbora 2016.

/SRNA/