CRNA GORA: Za kontakte i PCR pozitivne samoizolacija 21 dan

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je večeras da samoizolacija za kontakte oboljelih od virusa korona traje 21 dana.

Ovo tijelo je, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da izmijeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu s osobama oboljelim od virusa korona ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Navodi se da je samoizolacija do ozdravljenja, a najmanje 21 dan, određena i onima koji imaju pozitivan rezultat PCR test na novi korona virus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti.

U saopštenju se dodaje da na snazi ostaje i mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima kovid-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

/SRNA/