Beogradom se širi virus Zapadnog Nila, čak 32 zaraženih

Virus Zapadnog Nila sve više napada Beograđane skoro svih uzrasta.
Infektivna klinika u Beogradu (Foto: V. Živojinović / RAS Srbija) -

Infektivna klinika u Beogradu (Foto: V. Živojinović / RAS Srbija)

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dokazao je prisustvo zaraženih komaraca na čak 47 lokacija na teritoriji glavnog grada, dok je Gradski zavod za javno zdravlje (GZZЈZ) od druge polovine juna do 26. jula registrovao 32 slučaja oboljelih od ove groznice, od kojih je 27 sigurno potvrđenih i pet “vjerovatnih slučajeva“.

– Ova bolest može da ima i tragičan ishod po oboljele, te je registrovan i jedan smrtni ishod u prestonici, osobe starije od pedeset godina – navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, uz napomenu da su najugroženiji hronični bolesnici.

Najveći broj oboljelih u Beogradu su lica preko pedeset godina (23 ili 71,9 odsto), ali su registrovana i tri slučaja u starosnoj grupi od 20 do 29 godina koja do sada nije bila ugrožena.

Oboljeli su stanovnici sa deset opština, najviše je zaraženih na Paliluli (10) i u Zemunu (6), a zatim slijede Rakovica (4), Čukarica i Novi Beograd (3), Vračar (2), te Mladenovac, Surčin, Stari grad i Sopot sa po jednim prijavljenim slučajem.

– Iako je bolest sezonska, potrebna je stroga kontrola i sistematski nadzor. Groznica se prenosi ubodom komaraca a najčešći simptomi su veoma slični gripu: povišena temperatura, glavobolja, umor, konfuzija, bol u leđima, mišićima i zglobovima, a može doći i do osipa kao i do uvećanja limfnih čvorova – navodi dr Krstić sa Infektivne klinike u Beogradu.

Zavod za biocide, koji redovno vrši kontrolu komaraca, sprovešće sutra u večernjim satima zaprašivanje i suzbijanje odraslih vrsta komaraca na teritoriji Novog Beograda, Surčina i Zemuna.

Blic